Trucuri care te ajuta sa-ti termini munca la timp. Fii eficienta!

  • 22 ian. 2018, 10:22
  • 737

Nu iti place sa stai peste program si sa ajungi tarziu acasa? Poti sa pui in aplicare cateva trucuri care te ajuta sa-ti termini munca la timp, scrie bustle.com. Totul tine de organizare si de modul in care alegi sa rezolvi problemele mai mult sau mai putin importante. 

Poate ca, de multe ori, te-ai gandit cum ai ajuns in situtia in care ai fost nevoita sa continui munca de acasa, dar totul incepe de la un singur e-mail sau cateva telefoane la care raspunzi. Este indicat sa incerci sa ai o viata echilibrata si sa separi munca de viata personala, asa ca este timpul sa pui in aplicare cateva trucuri care te ajuta sa-ti termini munca la timp. Gata cu micile sarcini pe care le rezolvi de pe laptopul de acasa sau cu favorurile pe care le faci pentru anumiti colegi!

Trucuri care te ajuta sa-ti termini munca la timp

1. Inlocuieste cuvantul “perfect”. Nu totul trebuie sa fie “la linie”

Este OK sa fii perfectionista si sa iti doresti ca totul sa iasa bine, dar nu este cazul sa exagerezi in anumite situatii. Totul incepe de la micile detalii carora le acorzi prea multa atentie sau de la unele sarcini care iti ocupa mai mult timp decat ar trebui. Invata sa iti organizezi munca mai bine si sa rezolvi sarcinile in ordinea prioritatilor. Daca iti doresti sa ai o viata personala, este cazul sa renunti la anumite fixatii. Evita sa mai pierzi timp cu detalii minore sau cu probleme care nu isi au rostul.

2. Fa-ti obiceiuri care te ajuta sa te detasezi de munca

Daca iti doresti sa termini totul la timp, este cazul sa-ti faci cateva obiceiuri care te ajuta sa te detasezi de munca. Mai exact, poti sa planifici o iesire in oras cu prietenii sau, daca este vorba despre weekend, poti sa iti setezi din start ideea ca acel timp este rezervat relaxarii. Este indicat sa-ti planfici orice fel de activitate care stii ca te-ar putea tine departe de lucrurile pe care le ai de facut pentru munca.

3. Concentreaza-te asupra sarcinilor importante

Poate ca problema nu tine de faptul ca nu poti sa iti organizezi timpul, ci de faptul ca nu stii ce sarcini sunt mai importante, asa ca ajungi de foarte multe ori sa lucrezi de acasa. In loc sa iti pierzi timpul cu anumite sarcini care nu ar trebui sa-si faca loc in programul tau, incearca sa rezolvi acele sarcini care nu pot fi amanate. Astfel, vei avea suficient timp sa te concentrezi si sa treci cu bine peste orice zi de munca. Este important sa te concentrezi doar asupra lucrurilor care sunt cu adevarat importante.

4. Evita orice lucru care are legatura cu munca

Daca ajungi acasa, nu ai niciun motiv sa-ti mai verifici casuta de e-mail sau sa mai raspunzi la telefoane, decat daca este ceva urgent. Lasa orice tine de serviciu si incearca sa nu mai continui anumite sarcini acasa. Nu-ti forma un obicei din a rezolva partial anumite probleme la birou pe motiv ca vei avea suficient timp sa mai arunci o privire peste ele pana la finalul zilei sau inainte de culcare. Rezolva tot ceea ce este important cat timp esti inca la serviciu! Dupa terminarea programului, inchide laptopul si ocupa-ti timpul doar cu activitati care iti plac si care te relaxeaza.

5. Invata sa spui NU

Pasul cel mai important este sa inveti sa refuzi anumite sarcini. Chiar daca iti face placere sa-ti ajuti colegii sau sa rezolvi mai multe sarcini intr-o singura zi, nu este cazul sa faci pe eroina. Evita sa-ti asumi responsabilitati care nu isi au rostul sau sa te implici in proiecte care ar putea sa iti ocupe mai mult timp. Cand primesti foarte multe sarcini, este bine sa inveti sa refuzi unele dintre ele. Mai mult, daca nu reusesti sa scapi de unele obligatii, incearca sa-ti amintesti ca nu trebuie sa le rezolvi pe moment. Daca accepti de fiecare data sa rezolvi pe loc toate sarcinile extra, nu vei reusi niciodata sa pleci la timp.

6. Este important sa stii ce inseamna succesul pentru tine

Sa ai in permanenta o activitate nu inseamna sa ai o cariera de succes si nici ca esti pe drumul cel bun. Este foarte posibil ca anumite activitati sa fie doar o pierdere de timp si sa-ti aglomerezi inutil ziua. Asadar, gandeste-te ce vrei sa faci in cariera si implica-te in activitati care te ajuta sa-ti atingi mai repede obiectivele. Invata sa ignori unele lucruri si evita sa lucrezi de acasa la anumite proiecte sau sa-ti asumi sarcini care sunt doar o pierdere de vreme.

7. Concentreaza-te asupra sarcinilor pe care le poti rezolva rapid

Decat sa fii precum un adevarat martir si sa pierzi foarte mult timp cu sarcini complicate si inutile, incearca sa iti canalizezi atentia asupra acelor sarcini pe care le poti rezolva rapid. De exemplu, nu mai accepta sa rezolvi anumite probleme in locul colegilor de munca si incepe sa te ocupi de toate acele situatii care nu iti ocupa mult timp si pe care stii cum sa le rezolvi. In plus, nu este indicat sa dai dovada de prea multe acte de buna credinta la locul de munca, pentru ca risti sa iti creezi singura anumite probleme. E bine sa termini munca la timp si sa iti vezi de viata ta, departe de birou.