Principalele greșeli de management care scad motivația angajaților

  • 2 aug. 2021, 15:45
  • 1 904


Succesul unei afaceri nu se ascunde doar pe linia de productie, in departamentul financiar sau in previziuniile din strategia de business. Variabilele care converg spre reusita pe termen lung implica si modul in care ne raportam la echipele pe care le coordonam zi de zi. Cu un caracter volatil si cu o mobilitate mai mare ca oricand, forta de munca are pretentii ce nu se mai incadreaza doar pe lista beneficiilor clasice. Suntem capabili sa ne asumam conturarea unui climat profesional care sa stimuleze invovatia?


  • Ce impact are lipsa comunicarii in echipa
  • Cand nu inspira incredere mediul de lucru
  • Cum se simte un angajat ce stagneaza profesional
  • De ce este vital sa crestem viitoarea generatie de lideri

Ce impact are lipsa comunicarii in echipa


Cuvantul „echipa” nu ar trebui sa desemneze doar un grup ce este nevoit sa lucreze la un loc, ci un colectiv unit de aceleasi valori, care si-a asumat o misiune cu indicatori de performanta masurabili. Nu rare sunt cazurile in care plictiseala ia locul entuziasmului, iar de aici si pana la aparitia unor situatii tensionate nu ramane decat un pas. Rezolvarea acestui context dificil este in mana team leaderilor, care seteaza ritmul si atitudinea generala, prin exemplul personal. In definitiv, nici cel mai bun salariu nu poate suplini un mediu de lucru ce ar putea fi caracterizat, mai degraba, ca fiind toxic.

Cand nu inspira incredere mediul de lucru


Contextul pe care il traversam pare sa devina un nou mod de a ne raporta la locul de munca si mai ales la spatiul de lucru. Daca mediul in care angajatii isi desfasoara activitatea nu este de natura sa le inspire siguranta, degeaba vorbim despre eforturile de a mentine conditii cat mai salubre. Riscurile la care sunt supuse echipele ce lucreaza pe acelasi palier sau in acelasi birou sunt mai diverse acum. Sarcina angajatorilor este aceea de a gasi un sediu capabil sa asigure o siguranta sanitara exemplara. Implementarea IMMUNE™ Building Standard, care propune 135 de masuri sanitare, ingineresti, arhitecturale si operationale, cu ajutorul carora responsabilii de cladiri pot monitoriza si ajusta sanatatea spatiilor interioare. Printre acestea se numara sisteme de ventilatie de ultima generatie de purificarea aerului si dezinfectarea suprafetelor care functioneaza 24/7, sisteme de dezinfectie si de purificare a aerului cu raze UV în lift si casa liftului pentru a asigura transport sigur intre etaje, dar si implementarea unui sistem de purificare a apei, pentru a elimina majoritatea factorilor de contaminare.

Cum se simte un angajat ce stagneaza profesional


Inca din faza de recrutare, un angajat ambitios va incerca sa estimeze posibilitatile de a avansa in cadrul companiei. Pe masura ce perioada de proba se consuma, iar confirmarile din partea superiorilor incep sa curga, fiecare dintre cei care acumuleaza o experienta pe un anumit post cauta sa-si largeasca aria de competenta. Atunci cand cresterea intarzie sa apara, iar sansele de promovare sunt invers proportionale cu eforturile depuse, este perfect justificata migratia catre alte companii si, chiar catre competitie. 

De ce este vital sa crestem viitoarea generatie de lideri


Am stabilit ca mentinerea unui mediu de lucru deloc prielnic inovatiei si cantonarea angajatului in sarcini repetitive, fara oportunitati reale, saboteaza perspectivele sale profesionale. O greseala si mai mare este aceea de a nu identifica persoanele cu potential veritabil, care merita sa devina vectori de schimbare a colectivului, prin viziunea lor si prin capacitatea de a dinamiza compania. Acest exercitiu este usor de facut, prin implicarea treptata a echipelor in unele procese de decizie, prin sustinerea ideilor noi si prin motivarea angajatilor de a lua parte la cursuri recurente de dezvoltare. 

Sugestiile de mai sus reprezinta puncte importante pe harta oricarui manager care isi propune sa creasca echipe sanatoase, pe principii solide. Cu fler si cu profesionalism, un lider vizionar poate insufla unei echipe constiinta de sine.