Studenții moldoveni ar putea primi indemnizații în primii 3 ani de activitate

  • 3 iun. 2020, 13:54
  • 459

Moldovenii, care au finalizat studiile în R. Moldova sau peste hotare, ar putea beneficia de indemnizații în primii 3 ani de activitate, pentru cheltuielile suportate pe parcursul anilor de învățământ.

O inițiativă în acest sens a fost înregistrată de deputatul PAS Vladimir Bolea și urmează să fie propusă Parlamentului, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

„Absolvenții instituțiilor de învățământ din străinătate, care revin în țară, trebuie să se bucure de dreptul la angajare în funcții didactice pe teritoriul R. Moldova și de aceleași indemnizații, pe care le primesc specialiștii, care au făcut studiile în țară.

Considerăm că este necesar modificarea cadrului normativ care să permită plasarea în cadrul muncii la dorință a absolvenților instituțiilor de învățământ postsecundar, nonterțiar pedagogic național sau din străinătate, la formele de finanțare buget sau contract, inclusiv absolvenților cu frecvență redusă din momentul primirii diplomei de studii cu dreptul acestora de a beneficia de indemnizații și de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ, consumul de energie electrică și termică în condițiile cadrului legal”, a explicat Bolea.