Sfatul unui CEO care conduce o afacere de milioane de dolari: E timpul să scapi de "prietenii" care te trag în jos

  • 30 mai 2017, 10:47
  • 3 777
  • 5

"Cine se aseamănă... se adună" – această zicala reprezintă un motto important pentru Gary Vaynerchuk, care conduce compania VayneMedia, cu o cifră de afaceri de 125 de milioane de dolari. El susţine că trebuie să îţi alegi cu cap oamenii pe care îi vrei în jurul tău: acestea trebuie să fie influenţe pozitive în viaţa ta.

Gary Vaynerchuk – antreprenor, speaker şi autor de cărţi motivaţionale – a povestit la o emisiune radio din SUA că cel mai bun sfat pe care îl poate da cuiva e totodată şi cel mai dur: trebuie să scapi de prietenul cu mentalitate de pierzător şi să îţi găseşti un alt amic, care gândeşte ca un învingător.

"Poate că ar trebui să nu te mai vezi deloc sau să petreci mai puţin timp cu acel prieten care reprezintă o pată de negativitate în viaţa ta şi, în schimb, să creezi o legătură nouă cu o persoană optimistă", ne sfătuieşte omul de afaceri, citat de Business Insider.

El susţine că a văzut schimbarea cu ochii lui, în organizaţiile pe care le-a pregătit din postura de mentor, că mediul de lucru s-a schimbat în bine, iar oamenii au fost mai fericiţi, mai mulţumiţi şi mai productivi.

Gary Vaynerchuk consideră că ar trebui să petreci cel mult o treime din timpul tău în compania prietenului sau colegului de muncă negativist şi restul cu cel pozitiv. "Cred că oamenii au tendinţa să se înconjoare de persoane care îi trag în jos, iar dacă vor o schimbare, atunci ar trebui să facă un audit la cele mai apropiate 10 persoane din viaţa lor", a spus antreprenorul.

El nu e singurul care funcţionează după ideea "spune-mi cu cine te împrieteneşti că să-ţi spun cine eşti", ce reliefează cât de mare e influenţa celor din jurul nostru.

Poate cel mai celebru exemplu e cel al speakerului motivaţional Jim Rohn, care a spus că fiecare persoană este suma medie a celor mai apropiate 5 cunoştinţe cu care petrece cel mai mult timp. Ideea a fost şlefuită de antreprenorul Tim Ferriss, care a spus că "tu eşti suma medie a celor 5 persoane cu care eşti asociat cel mai des".

Asta înseamnă că aceşti oameni, care se află cel mai mult în jurul tău, te modelează şi te fac să fii ceea ce eşti. Zilnic interacţionăm cu zeci de persoane, însă doar cei mai apropiaţi de tine au un impact semnificativ asupra modului tău de gândire, al emoţiilor pe care le ai şi al deciziilor pe care le iei.

"Să fii în preajma oamenilor care au mai mult succes ca tine îţi poate lărgi orizonturile şi te poate ajuta să câştigi mai mulţi bani", a menţionat milionarul Steve Siebold. "Ne mulăm după oamenii cu care ne asociem cel mai des, tocmai de aceea câştigătorii atrag lângă ei alţi câştigători", a adăugat acesta.