Părinții copiilor din clasa întîi pot să-și ia concediu plătit

  • 29 aug. 2016, 18:00
  • 1 575

Începutul noului an școlar se aproprie iar copii din clasele întîi, ard de nerăbdare în așteptarea zilei cînd își vor cunoaște prima învățătoare și-și vor face noi prieteni. Însă pentru părinți această zi e și mai importantă - ei își doresc să o petreacă împreună cu copilul său, să asiste la primul său careu din viața sa. Însă indiferent de aceasta, majoritatea nu au o astfel de posibilitate, deoarece Ziua Cunoștințelor - de obicei e o zi de lucrătoare, iar  necesitatea de a fi prezent la serviciu persistă.


Mulți oameni în aceste situații își iau o zi din cont propriu. Însă există reglementări, datorită cărora nu este necesitatea solicitării unei astfel de zile.  Instituțiile guvernamentale au mers în întîmpinarea părinților cu copii de clasa întîi și în prevederile Acordului Colectiv din 09.06.2016, elaborat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova, au fost efectuate modificările respective. Articolul 11 din reglementările în vigoare la nivel național, prevede:


"Din motive familiale, la prezentarea documentelor relevante, angajații pot acorda un concediu plătit suplimentar în zile lucrătoare, în următoarele cazuri:

- Părinții cu copii din clasa 1 și a 2- a - prima zi din anul școlar și ultima zi la sfîrșitul anului de studii;

Concediul acordat se oferă strict cînd are loc evenimentul și nu poate fi amînat pentru o altă dată".


Astfel, părinții, care își doresc să beneficieze de concediul plătit, se pot axa pe dispozițiile articolului 11 din Convenția Colectivă și să-și susțină copilul cu prezența nu doar la 1 septembrie, dar și la finele anului de studii, la ultimul sunet.