Cum îşi distruge Apple partenerii de afaceri: compania este comparată cu o gaură neagră

  • 14 apr. 2017, 16:13
  • 2 405
  • 1

În universul dispozitivelor portabile, Apple este comparat cu o gaură neagră, sau cu Death Star, o staţie spaţială şi o armă supremă din Războiul Stelelor. Apple nimiceşte, prin asimilare sau prin dominaţie, tot ce-i intră în orbită. Nokia este doar una epavele care arată forţa distrugătoare (iar în acelaşi timp şi creatoare, după unii) a companiei americane. Lista victimelor cuprinde, printre altele, telefoanele BlackBerry şi MP3-urile Sony. Giganţi precum Microsoft şi Google au şi ei probleme. Ultima pe lista victimelor celui mai profitabil producător de smartphone-uri este fabricantul de cipuri britanic Imagination Technologies Group. 

Apple exercită puteri imense asupra furnizorilor carei produc componentele pentru dispozitivele mobile. Alegându-şi designul şi cipurile, Apple le modeleză destinul.

Dacă renunţă la ei, îi poate ruina, mai ales dacă victimele nu au un plan de salvare, scrie Bloomberg. În această situaţie se găseşte Imagination Technologies. În urmă cu câteva zile, compania a anunţat că a ajuns la punctul de la care nu mai are scăpare. Imagination Technologies a dezvăluit că Apple, cel mai mare client al său, intenţionează să renunţe la procesoarele sale grafice în doi ani şi că îşi va proiecta propriile procesoare.

Având în vedere că vânzările către Apple contribuie cu jumătate la veniturile anuale ale firmei (de 120 de milioane de lire sterline în ultimul an fiscal), Imagination este în derivă. Preţul acţiunilor companiei s-au prăbuşit cu până la 70%, deoarece nimic din ce se întâmplă acum nu era aşteptat de investitori. Apple deţine 8% din acţiunile Imagination. Compania speră că va putea ajunge la o înţelegere cu americanii şi că aceştia nu vor putea să-şi proiecteze singuri procesoarele fără să-i încalce drepturile de proprietate intelectuală. Sunt şanse mari ca totul să se termine în instanţă, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de situaţii. Dar chiar şi dacă câştigă, s-ar putea ca Imagination să nu poată reveni pe o traiectorie sigură. Nu-i va fi uşor să găsească noi clienţi care să promită o răsplată la fel de stelară. Iar Apple a dat o lovitură dublă britanicilor, recrutând pe tăcute din angajaţii acestora.

Producători de cipuri sau de alte componente ca Imagination sunt puternic dependenţi de Apple pentru venituri. Riscurile sunt uriaşe pe piaţa lipsită de echilibru a telefoanelor mobile inteligente, în care Apple şi Samsung revendică cea mai mare parte din profituri. Pentru a-şi asigura dominaţia, ambii producători de smartphone-uri aleg cele mai bune microprocesoare, cipuri şi componente pentru a fabrica cele mai bune dispozitive, vândute, bineînţeles, la preţuri ridicate. Spre deosebire de aceştia, companii ca Huawei Technologies sau Oppo Electronics, care fabrică telefoane mai ieftine pe Andriod, tind să cumpere seturi de componente preambalate pentru a ţine costurile jos.

Apple este învinovăţit şi pentru declinul altor companii sau branduri, giganţi ai universului tehnologic, sau cel puţin pentru blocarea ascensiunii lor. În plină accelerare a evoluţiei tehnologiei, Apple a reuşit să stea înaintea concurenţei cu inovaţii cu care pariază pe capacitatea proprie de a evalua pieţele. În cazul iPod-urilor, în vânzare din 2001, avansul este astronomic, exclama MarketWatch în 2010, în perioada de glorie a playerelor media sofisticate. Acum, locul acestor dispozitive este luat de smartphone-uri. În jurul telefoanelor iPhone s-a creat un adevărat cult.