10 trucuri care te ajută să treci orice examen

  • 15 feb. 2021, 16:23
  • 2 516

Cu cât te apropii mai mult de un examen cu atât ești mai mult interesat de sfaturi despre cum să înveți decât de învățatul propriu zis. Adevărul se află undeva la mijloc, în sensul că există câteva trucuri care-ți pot fi de un real folos în această încercare. Iată câteva dintre acestea.

  • Găsește metoda de studiu potrivită: unii învață subliniind cu creioane sau culori paginile, alții lipesc bilețele peste tot, alții scriu, alții citesc până le intră în cap toate informațiile. Variantele de învățare diferă de la persoană la persoană și probabil nici nu există cea mai bună metodă de învățare, pentru că fiecare învață în ritmul și în stilul lui. Ceea ce funcționează pentru cineva se poate să nu funcționeze pentru ceilalți. 
  • Nu te pierde în detalii fiindcă riști să nu vezi pădurea de copaci: nu te concentra pe toată materia, nici măcar pe toată cartea, sau cursul respectiv, învață strict ceea ce trebuie să înveți.
  • Înțelege ce citești: nu învăţa pe de rost pentru că vei uita repede. Încearcă să înţelegi ceea ce citeşti şi mai mult decât atât, realizează conexiuni logice între noţiuni/informații. 
  • Redă cu voce tare ceea ce ai învățat: dacă faci asta îți vei da seama mai ușor de ceea ce ai reținut și pe ce anume trebuie să pui accent în continuare. 
  • Fii o persoană organizată: pune la punct un planificator al tuturor activităților și notează acolo teme, proiecte, teste, taskuri, tot ceea ce trebuie să faci în vederea acestui examen. Important este să nu uiți de acestea. Analizează fiecare temă, gândește-te la întrebările care pot fi puse și la subiectele care pot acoperi materia, în așa fel încât să știi pe ce ar trebui să te concentrezi. Stabilește obiective de învățare pentru a ști mai bine la sfârșitul zilei ce ai realizat și ce nu.
  • Alege un spațiu propice învățării: nu poți învăța oriunde și oricum. Este recomandat să alegi un spațiu liniștit, bine luminat și cu trafic redus, pentru că ai nevoie de foarte multă liniște pentru a putea să te concentrezi pe studiu și pentru a nu fi distras de ceea ce este în jurul tău.   
  • Învață în reprize scurte: dacă înveți toată ziua, fără pauze, obosești, vei reține informațiile din ce în ce mai greu și nici nu vei mai reuși să faci conexiunile care trebuie între informații. Este recomandat să înveți câte 30 de minute, cu pauze de 10 minute, pentru relaxare, mișcare. În acest fel dai creierului posibilitatea de a se relaxa câteva minute. 
  • Structurează și simplifică materialul pe care îl ai de învățat: nu toate notițele sunt esențiale. Încearcă să faci o selecție între ceea ce este cu adevărat important și ce nu. Folosește markere cu culori diferite pentru a face diferențele. De asemenea, nu uita că de foarte mare ajutor sunt graficele, diagramele, hărțile mentale, cu ajutorul acestora poți eficientiza și structura informațiile în așa fel încât să înțelegi și să reții mai ușor.    
  • Adoptă o atitudine pozitivă: spune-ți constant că vei lua examenul. Tu știi că îl vei lua pentru că ai făcut tot ce depindea de tine în acest sens. Ai fost la școală, ai învățat, ai fost preocupat de materia aceasta, știi că nu poți avea prea multe lacune și ești cu adevărat sigur că excelezi și că profesorii care vor corecta lucrările te vor aprecia pentru asta. Chiar și dacă ești optimist și pozitiv, gândește-te mai degrabă la obiective, nu la examen. Important pentru tine nu este să treci un examen, ci să termini facultatea, să obții un job care te ajută să pui în practică ce ai învățat, să împărtășești altora ceea ce știi. Un examen nu este niciodată un scop, ci o treaptă spre atingerea scopului. 
  • Ce faci în ziua premergătoare examenului: în acea zi trebuie să te concentrezi mai ales pe ceea ce știi deja. Este improbabil să mai poți acumula alte cunoștințe, este mai bine să recapitulezi informațiile pe care deja le ai.  Analizează tabloul întreg, nu doar secvența. Astfel vei putea face legături mai bune, vei înțelege mai bine esența și vei descoperi lucruri pe care nu le știai din materia respectivă. În ceea ce privește noaptea de dinaintea examenului, aceasta trebuie să fie dedicată somnului. A doua zi trebuie să fii suficient de odihnit pentru a folosi informațiile deja acumulate. Dacă te vei prezenta la examen nedormit, memoria ta va funcționa prost și multe din lucrurile învățate nu vor putea fi accesate.

Acestea ar fi 10 trucuri care te pot ajuta să treci foarte bine de toate examenele. Nu uita să te inspiri din ele sau să descoperi singur alte trucuri care te pot ajuta pe tine sau pe alții.