Studiu: Pari mai încrezător atunci când faci glume la job

  • 16 ian. 2017, 16:20
  • 1 173

Când colegii râd împreună la muncă productivitatea creşte, iar ideile inovatoare înfloresc. Cercetătorii de la Harvard Business School şi Wharton School of Business au publicat recent un raport care arată că oamenii îi percep pe cei care au un simţ al umorului dezvoltat ca fiind mai încrezători şi mai competenţi decât cei care nu se simt confortabil să facă câte o glumă-două la job.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au realizat câteva experimente. Pentru început au testat reacţia a 166 de persoane la două feluri de testimoniale: unul în care au fost strecurate câteva glume, iar celălalt a fost prezentat pe un ton serios.

Participanţii la acest experiment au declarat că jovialul a fost favoritul lor, fiindcă a părut mai încrezător în forţele proprii. Mai mult, spiritualitatea de care a dat dovadă i-a convins să îl recomande şi pentru alte proiecte.

Un alt experiment i-a pus pe participanţii la studiu faţă în faţă cu 5 scenarii de interviuri de angajare. Cercetătorii au creat situaţii care se pot întâmpla în timpul unei conversaţii dintre recrutor și candidat.

În primul scenariu, candidatul a raspuns la întrebările angajatorului pe un ton serios. În al doilea, candidatul a spus o glumă potrivită pentru situaţia în care se afla. Al treilea scenariu a presupus o glumă puţin deplasată, care totuşi a provocat un zâmbet pe faţa managerului.

Ultimele două situaţii s-au referit la a spune o glumă adecvată, dar neamuzantă, respectiv una deplasată şi nereuşită.

Participanţii la studiu au fost rugaţi să dea o notă candidatului în funcţie de cât de încrezător şi competent a părut în fiecare caz în parte. Cele mai mari calificative au fost acordate pentru situaţia în care candidatul a făcut o glumă amuzantă şi potrivită cu situaţia în care se afla. Pe de altă parte, atunci când a spus ceva inadecvat, chiar dacă a pus un zâmbet pe faţa managerului, a părut că nu este competent.

Cea mai slabă cotată situaţie a fost cea în care candidatul a folosit un ton sobru pentru a răspunde la întrebările managerului.

Concluzia este că merită să faci o glumă de bun gust din când în când la locul de muncă. Chiar dacă nu vei provoca râsete, măcar vei părea încrezător în faţa colegilor pentru simplul fapt că ai încercat să fii amuzant.