Șase instituții vor primi sprijin financiar din partea Japoniei

  • 18 oct. 2019, 15:12
  • 561

Cinci instituții de învățământ și un spital raional vor beneficia de susținere financiară din partea Guvernului Japoniei pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate.

Joi, 17 octombrie, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a semnat cu administrațiile celor șase instituții contractele de grant pentru implementarea a șase noi proiecte în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. 

Suma oferită pentru toate cele șase proiecte este de peste 512 mii de dolari, bani nerambursabili, transmite IPN.

Pentru modernizarea echipamentului medical la Spitalul raional Telenești se va aloca suma de 87,7 mii de dolari. Directorul spitalului, Alexei Bivol, a spus că va fi procurat un aparat radiologic portativ pentru sălile de operație ale spitalului.

Liceul Ion Creangă din satul Hârbovăț, Anenii Noi, va primi 89,4 mii de dolari. Directorul instituției, Elena Zmeu, a menționat că investițiile vor fi direcționate pentru modernizarea blocurilor sanitare, a rețelei de termoficare și a celei de canalizare.

Grădinița din satul Tuzara, Călărași, va beneficia de 67,4 mii de dolari pentru termoizolarea blocului. Directorul instituției, Viorica Arman-Rotaru, a spus că beneficiari ai proiectului vor fi 200 de copii din trei sate din apropriere care frecventează instituția preșcolară.

Aproape 90 de mii de dolari vor merge către grădinița numărul 5 din municipiul Comrat, pentru îmbunătățirea rețelei termice. Primarul interimar al municipiului, Marina Cimpoieş, a menționat că prioritatea administrației municipale din Comrat sunt copiii, viitorul nostru, de aceea proiectele dedicate copiilor vor fi susținute de fiecare dată.

Grădinița numărul 14 din municipiul Cahul urmează să beneficieze de 86 de mii de dolari. Viceprimarul municipiului, Tatiana Romaniuc, a menționat că banii vor merge către termoizolarea instituției, pentru a oferi copiilor condiții adecvate de frecventare a instituției pe timp rece.

Școala profesională din orașul Orhei va primi 90 de mii de dolari. Directorul adjunct al instituției, Elena Rogoti, a spus că urmează să fie schimbat acoperișul unui bloc de studii cu trei niveluri, vor fi schimbate geamurile acestui și va avea loc termoizolarea clădirii, pentru a asigura condiții favorabile de studii pentru elevi.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că Republica Moldova este beneficiară a programului „Kusanone” din 2008, iar până acum 64 de proiecte au fost implementate. Finanțarea nerambursabilă acordată este de peste 4,7 milioane de dolari din partea Japoniei. Potrivit ambasadorului, în anul financiar 2019 al programului au fost depuse circa 80 de solicitări de finanțare de proiecte. Programul are ca scop promovarea securității umane și sporirea calității vieții cetățenilor.