Programul de muncă clasic scade productivitatea şi ne îmbolnăveşte: Ce e de făcut?

  • 13 apr. 2017, 14:56
  • 1 062

Programul clasic, de la 9:00 la 17:00, este un subiect îndelung dezbătut. Tot mai mulţi oameni vor să aibă un program flexibil, în timp ce alţii sunt mai productivi dis-de-dimineaţă sau spre seară. Oricum am face, acest interval orar pentru muncă nu pare să fie potrivit pentru nimeni. 

Să obligi angajaţii să înceapă munca înainte de ora 10 este o tortură, căci acest program nu este adaptat nevoilor organismului, iar anagajatii se îmbolnăvesc, sunt epuizaţi şi stresaţi din cauza acestui program, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Oxford University.

Înainte de vârsta de 55 de ani, "ceasul biologic" al adulţilor este complet desincronizat cu programul de la 9:00 la 17:00 pe care îl au multe companii, iar acest lucru afectează performanţa, dispoziţia şi sănătatea mentală.

Dr Paul Kelley, de la Oxford University, cel care a coordonat studiul, susţine că e nevoie de o schimbare la nivel de societate pentru schimbarea orarului pentru elevi şi pentru cel de muncă, în aşa fel încât să se potrivească cu modul în care funcţionează organismul nostru în mod natural.

Cercetătorii au studiat ritmul circadian (sau "ceasul biologic") şi au descoperit că majoritatea copiilor de 10 ani nu se poate concentra cum trebuie înainte de 8:30. Mai mult, un adolescent de 16 ani ar trebui să înceapă cursurile de la ora 10:00 pentru a da randament, iar studenţii de la 11:00.

Doctorul Paul Kelly crede că dacă programul şcolar ar fi schimbat în acest mod atunci elevii ar avea note mai mari. El a făcut experimentul la liceul Monkseaton din North Tyneside, unde a predat câţiva ani, iar rezultatul vorbeşte de la sine: numărul notelor mari a crescut cu 19%.

Într-un mod similar, companiile care impune angajaţilor să înceapă munca mai devreme de ora 10:00 le va afecta productivitatea şi îi va imbolnăvi. "E o problemă la nivel de societate. Lumea ar trebui să înceapă munca de la ora 10:00, căci în acest fel ceasul tău biologic îţi permite să funcţionezi la capacitate maximă. Abia începând de la 55 de ani va fi natural pentru corpul tău să începi munca de la ora 9:00. De cele mai multe ori, angajaţii sunt privaţi de somn, iar programul acesta fix este unul dintre factori.

Consecinţele sunt grave, căci te afectează din punct de vedere psihic şi emoţional - pur şi simplu nu dai randament. Inima şi ficatul tău au ritmurile lor şi nu le poţi devansa cu 2-3 ore. Privarea de somn e o tortură pentru organismul tău", explică specialistul.

În fapt, privarea de somn a angajaţilor nu face bine nimănui. Tu nu eşti productiv, iar asta se poate traduce în pierderi de miliarde companiilor. Ba mai mult, angajaţii sunt mai frustraţi şi au tendinţa de a acţiona impulsiv, ceea ce provoacă adesea incidente la locul de muncă, arată un studiu recent.

DIS-DE-DIMINEAŢĂ

Aşa cum ne arată ultimul răspuns, există persoane care funcţionează mai bine atunci când se trezesc cu noaptea-n cap. "Cine se scoală de dimineaţă, departe ajunge" – e o zicala românească care le vine mănuşă acestor "early birds". Există destui oameni faimoşi susţin sus şi tare că trezitul la 4 sau la 5 dimineaţa le face bine. Au timp să se relaxeze, să facă yoga, să mediteze, să meargă la sală sau să înceapă munca fără să mai fie deranjaţi de zuzmetul din jur.

Tim Cook, şeful Apple, este cunoscut pentru faptul că se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora 4:30 şi trimite e-mailuri. Puţin mai târziu, la ora 5 poate fi găsit la sală. Paul Polman, de origine olandeză, se trezeşte la ora 6 dimineaţa. Astfel, şeful Unilever are timp să alerge pe banda din biroul sau şi să reflecteze asupra zilei de lucru.

Jean-Martin Folz, fost CEO Peugeot, se trezea dimineaţa pentru a prinde trenul de la ora 4 pe ruta Dijon - Paris. Astfel, până când ajungea la birou, la ora 7, avea timp să lucreze şi la câteva rapoarte.