Penurie de medici? Apelăm la roboți! Țara care pariază pe inteligența artificială pentru spitale

  • 6 apr. 2018, 9:59
  • 1 308

Confruntându-se cu o lipsă acută de personal calificat în spitale, autoritățile din China mizează pe inteligența artificială pentru a acoperi această ”gaură” de pe piața muncii, dar și pentru a ușura experiența pacienților. 

China este una dintre țările în care un pacient așteaptă de obicei mult timp la cozi, poate chiar și câteva ore, pentru un consult. 

Dar iată că un spital din Guangzhou încearcă să rezolve această problemă cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), transmite Quartz.

În fapt, AI a fost incorporată în aproape toată gama de operațiuni a centrului medical, de la primele etape de diagnostic, la radiografii, organizarea datelor și transportul ustensilelor dintr-o camera într-alta.

Astfel, China  - care se ”bate” cu SUA în cursa roboților - speră să acopere deficitul acut de medici. În aceasta țară există doar 2,3 medici la mia de locuitori, comparativ cu 4,25 în Elveția și 2,83 în Marea Britanie. De asemenea, populația îmbătrânită pune o presiune și mai mare pe un sistem de sănătate deja suprasolicitat.

Drept urmare, unele companii IT dau o mână de ajutor. Giganți locali precum Tencent, care deține aplicația de mesagerie WeChat, și iFlytek, unul din liderii în domeniul recunoașterii vocale, își oferă serviciile spitalului Guangzhou Second Provincial Central.

Cum funcționează

Folosind WeChat, utilizatorii pot afla un pre-diagnostic, prin intermediul contului spitalului. Un bot va pune pacientului o serie de întrebări, legate de simptomele sale. Apoi, programul software dotat cu inteligență artificială îi va face unele recomandări, în funcție de răspunsurile primite. 

Evident, pentru ca indicațiile să fie relevante, a fost nevoie de o baza de date uriașă. Cei de la spital au petrecut aproape doi ani pentru a studia peste 100.000 de dosare ale pacienților care au apelat la serviciile lor în ultimii 12 ani.

Apoi, IT-iștii au programat roboții să folosească aceste informații ca reper și să analizeze cele peste 300 de milioane de dosare existente în alte unități spitalicești din China. Drept urmare, au ”învățat” să pună un diagnostic corect în 90% din cazuri, identificând peste 200 de afecțiuni comune.

De asemenea, spitalul folosește recunoașterea facială pentru a crea profilul celor care îi trec pentru prima data pragul. După ce e înregistrat un clip scurt, o imagine extrasă din acesta este trecută prin baza de date a sistemului național de sănătate din China.

Încep dezbaterile...

Totuși, chiar dacă inteligența artificială cotinuă să fie folosită în spitalele din China, specialiștii americani susțin că autoritățile din țara asiatică ar trebui să aibă niște protocoale clare legate de cine e responsabil pentru cazurile în care roboții pun un diagnostic greșit.