Mituri despre munca și salariile femeilor

  • 8 mar. 2017, 15:48
  • 1 293
  • 2

"Femeile ar trebui să stea la cratiţă şi să crească copiii” - este ce auzeam destul de des în copilărie. Acum poate părea ceva învechit, dar adevărul este că a fost mantra multor generaţii.   

Şi chiar şi astăzi fetele şi femeile se lupta cu idei preconcepute, care le împiedică să-şi atingă potenţialul maxim. Ne-am gândit să demontăm câteva mituri despre femei şi muncă, folosind datele World Economic Forum. 

Mitul: Investiţia în femei nu e rentabilă
Adevărul: eliminarea diferenţei salariale dintre femei şi bărbaţi va duce la creşterea produsului intern brut la nivel mondial

Un studiu realizat de institutul McKinsey Global arată că dacă femeile vor avea un rol identic cu cel al bărbaţilor în piaţă muncii, atunci PIB-ul mondial va creşte cu 28 de trilioane de dolari, adică cu 26%, până în 2025. Deci ne va merge tuturor mult mai bine.

Mitul: Inegalitatea nu e o problema a ţărilor dezvoltate
Adevărul: În fapt, e o problema globală

Chiar dacă multe ţări au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte reducerea diferenţelor salariale între femei şi bărbaţi, inegalitatea rămâne la un nivel ridicat. În SUA, raportul pe sexe în ceea ce priveşte poziţiile de top este de 66 de femei la 100 de bărbaţi. În România, în schimb, potrivit celor mai recente date Eurostat, 41% dintre joburile de management sunt ocupate de femei. Comparativ, media UE este de 35%.

Mitul: Femeile folosesc banii câştigaţi la fel că bărbaţii
Adevărul: Femeile au o predispoziţie mai mare să reinvestească venitul în familie şi comunitate

Astfel de cheltuieli realizate de persoanele de sex feminin îmbunătăţesc accesul la educaţie, nutriţie şi sistemul sanitar – win, win, win. Studiile mai arată şi faptul că femeile se pricep mai bine să gestioneze banii decât bărbaţii.

Mitul: Femeile îşi doresc să muncească mai puţin că bărbaţii
Adevărul: Doamnele muncesc gratis. Mult

Femeile nu lucrează mai puţin că bărbaţii – de fapt, adesea ele se spetesc mai mult decât partenerii lor. Să ne gândim doar la faptul că doamnele au grijă de copii, de casă, merg la cumpărături şi au grijă de rudele bătrâne. Cine le plăteşte pentru această muncă?