Hainele vorbesc: ce spun despre tine îmbrăcămintea și accesoriile pe care le porți zilnic

  • 2 oct. 2020, 17:30
  • 780

Hainele pe care le porți și accesoriile pe care le folosești spun multe despre cine ești, de unde ești, ce faci și ce părere ai despre tine și despre ceilalți.

Outfitul ales trimite celorlalți indicii nonverbale despre tine: câtă putere deții, câtă influență ai, cât de inteligent ești, cât de mult câștigi. Scriitorii, designerii și regizorii folosesc frecvent moda pentru a caracteriza sau pentru a prezenta un personaj ori un stil de viață.

Hainele influențează percepția celorlalți

Cercetătoarea Mary Lynn Damhorst, autoarea volumului „The Meanings of Dress“, susține că rochia este o modalitate de a transmitere informații în legătură cu persoana care o poartă. Îmbrăcămintea poate influența impresia pe care ceilalți și-o creează despre tine și reprezintă un instrument puternic de comunicare. Deși poate părea superficial, cercetările au arătat că hainele pot transmite indicii despre încrederea și abilitățile pe care o persoană le are.

În urma unei cercetări realizate de oamenii de știință de la Northern Illinois University, care au încercat să afle percepția oamenilor despre îmbrăcăminte, s-a ajuns la concluzia că nuanțele închise sunt mai formale (în special negru și gri), iar brățările supradimensionate și eșarfele prea lungi contribuie la diminuarea acestei idei.

Accesoriile pot oferi informații despre personalitatea ta

Ochelarii sunt printre primele lucruri pe care cei din jur le observă la tine și pot transmite, la fel ca pantofii sau poșeta, informații despre personalitatea ta. Ochelarii de soare au capacitatea de a transforma un look, de aceea trebuie aleși cu grijă. De pildă, cei care poartă ochelari cu rama rotundă sunt, de regulă, încrezători în forțele proprii și transmit acest lucru prin atitudine. Pe de altă parte, ochelarii cu rame pătrate sunt apreciați de persoanele care vor să transmită seriozitate, fiind purtați, cu precădere, în mediul de afaceri. Cât despre modelul de ochelari aviator, acesta este purtat de persoanele care înclină spre un stil vintage.

Totodată, bijuteriile pot spune multe despre persoanele care le poartă. Sunt extravagante ori timide? Sunt încrezătoare sau au probleme cu stima de sine? Sunt puternice sau au puncte slabe? Orice ținută poate fi pusă în evidență cu ajutorul unor bijuterii alese cu grijă. În plus, pot întări un mesaj despre personalitatea și caracterul celui care le poartă. Este important însă ca bijuteriile să fie alese în funcție de fizionomie.

Culorile transmit indicii despre o persoană

Și culorile ținutelor alese influențează impresia celorlalți, dar contribuie și la percepția proprie. De exemplu, despre roșu se spune că este o culoare care transmite putere și aroganță. Dacă alegi o rochie roșie, sigur te vei face remarcată. În același timp, această culoare îți dă încredere în forțele proprii, te face să te simți puternică și stăpână pe situație.

De asemenea, galbenul este perceput ca o culoare a fericirii, a unei stări bune de spirit. Transmite optimism și încredere, energie pozitivă și bună dispoziție.

Albastrul este culoarea gândirii și a activității intelectuale. Transmite despre persoana care o poartă că este autoritară, că știe ce spune și ce face. Totodată, transmite loialitate, stabilitate și liniște.

Despre negru, nuanță care este folosită mult în mediul de afaceri, se spune că indică puterea, misterul și profesionalismul, iar albul - puritate și inocență.

Dacă vrei ca ceilalți să creadă despre tine că ai succes și ești încrezător în forțele proprii, poartă verde.

Aşadar, ţinuta aleasă influenţează prima impresie a celor din jur, dar contribuie și la percepția despre sine.