De ce să continui să înveți chiar dacă crezi că știi totul

  • 26 dec. 2016, 16:05
  • 886

Ai absolvit o facultate, ai urmat un program de masterat și te-ai angajat la un job bun. Pentru început, ai avut de învățat destul de multe lucruri noi, poate chiar ai trecut printr-o perioadă de câteva săptămâni de formare, timp în care ai dobândit cunoștințe, ai învățat procedurile de lucru și ți-ai dezvoltat anumite abilități.

În sfârșit, simți că ești pe cai mari, că ești omul potrivit la locul potrivit și că ai făcut un mare salt profesionalți propunem să te oprești puțin din mers și să observi cu atenție care este atitudinea ta în acest moment, ce gânduri îți vin legate de dezvoltarea ta profesională.

Pentru că, dacă te gândești doar la cât de bine te simți că ai reușit să obții un loc de muncă bun și la banii pe care îi vei cheltui, nu este în regulă. Pe termen lung, această gândire s-ar putea să te ducă exact acolo unde nu îți dorești, și anume la pierderea acestui job.  Să vorbim puțin despre riscurile acestui mod de a gândi. Fără o dezvoltare profesională continuă și, mai ales, fără o implicare din partea ta, riști ca, nu peste mult timp, să nu mai corespunzi cerințelor postului. Desigur, sunt companii care oferă programe de dezvoltare profesională pentru angajați. Dar chiar și în acest caz, dacă privești aceste programe ca pe o obligație, ca pe o corvoadă, le vei urma doar ca să le bifezi, în timp ce atenția ta va fi centrată pe lucruri care nu au nicio legătură cu jobul. Pentru colegii și șefii tăi acest lucru nu înseamnă altceva decât lipsă de implicare, chiar dacă, formal, îți îndeplinești obligațiile trecute în fișa postului.

Este binecunoscut faptul că angajatorii caută persoane dedicate, pentru care compania la care lucrează să fie mai mult decât un simplu loc de muncă, fiind mai degrabă o comunitate unită printr-o filozofie comună, un loc cu multiple oportunități de creștere și afirmare personală și profesională. Din acest motiv, dezvoltarea ta profesională continuă, chiar și după ce ai absolvit studiile, ai fost angajat la o companie de prestigiu și chiar și după ce ai avansat la locul de muncă trebuie să fie o prioritate.

În secolul vitezei, tehnologia avansează văzând cu ochii, iar regulile jocului și procedurile se schimbă și ele în ritm cu dezvoltarea și multiplicarea cunoștințelor. Dacă nu vrei ca alți candidați să-ți ia locul, trebuie să decizi să investești timp, energie, poate și bani în dezvoltarea ta profesională.

După ce vei face acest lucru, cu o atitudine de deschidere și curiozitate, vei observa că ți se deschid mai multe uși și că mai multe orizonturi profesionale așteaptă să le cucerești.