Banca Națională a Moldovei ar trebui să aibă cel mult 71 de angajați

  • 16 mar. 2017, 15:39
  • 2 158
  • 3

Moldova are cea mai ineficientă bancă centrală din regiune. Dacă BNM ar vrea să fie măcar la fel de eficientă ca și Banca Națională a României, numărul total de salariați ai BNM ar trebui să fie de 71.

Potrivit unui studio al IDIS Viitorul, în 2015, Banca Națională a Moldovei (BNM) avea 478 de angajați, iar Banca Națională a Suediei avea 386 de angajați. Dacă analizăm  raportul dintre Produsul Intern Brut al țării și numărul de angajați la banca centrală a țării respective, constatăm că unui angajat al BNM îi revin 14 milioane de dolari din PIB. 

Pentru comparație, un angajat al Băncii Naționale a României (BNR) îi revin 93 de milioane dolari din PIB-ul generat în România. 

De remarcat, că cea mai apropiată de contraperformanța R. Moldova este Ucraina. În țara vecină, unui angajat îi revin 17 milioane de dolari. Următoarea este Bulgaria, unde unui angajat al băncii centrale îi revin 60 de milioane de dolari. 

La celalalt capăt al calsamentului se află Suedia, unde unui angajat al Băncii Centrale îi revin peste 1,28 miliarde de dolari din PIB. 

O altă măsură de calculare a eficienței unei instituții publice este și numărul de cetățeni deservit de către fiecare funcționar public, adică  raportul dintre populația țării și numărul de salariați ai băncii centrale. 

Și în acest caz, BNM este printre codașele clasamentului. Un angajat BNM deservește 7435 de cetățeni ai Moldovei, cu aproape 1000 de oameni mai puțin decât colegul lui din Ucraina și cu aproape 3000 de oameni mai puțin decât colegul lui din România. 

La acest capitol, în Suedia, banca centrală a căreia are doar 386 de angajați față de 478 la BNM, unui angajat îi revin 25 386 de concetățeni.