10 reguli pentru un CV bun. Cum să ai succes la angajare

  • 12 iun. 2016, 20:13
  • 1 886

Curriculum Vitae este cartea de vizită către un nou loc de muncă. Experţii în carieră arată că este foarte important pe ce punem accentul în funcţie de poziţia pentru care aplicăm. Locurile de muncă relevante sau experienţa în ordine cronologică - sunt câteva dintre regulile pe care trebuie să le respectaţi pentru a avea succes la angajare.

1. Folosiţi acelaşi limbaj cu cel al companiei. Una dintre regulile de bază este să faci un CV specific industriei în care lucrezi. Miriam Salpeter, specialistă în resurse umane, arată că cei care îşi caută un loc de muncă ar trebui să studieze site-ul companiei înainte să aplice pentru vreo poziţie. CV-ul candidatului ar trebui să fie scris în acelaşi limbaj cu cel al companiei.

2. Puneţi numele şi prenumele la vedere. Peter S. Herzog, autorul unui bestseller despre scrierea unui CV, arată că numele şi prenumele trebuie scrise cu bold. În schimb, adresa şi contactele trebuie scrise normal.

3. Hotărâţi-vă dacă vreţi să includeţi un obiectiv. Specialiştii spun că este mai bine să includeţi în CV unul dintre obiectivele pe care vi le propuneţi. Acesta este cel mai uşor mod de a vă introduce în faţa angajatorului.

4. Câte pagini trebuie să cuprindă un CV.
Specialiştii în resurse umane susţin că numărul de pagini ale unui CV trebuie să fie direct proporţional cu numărul anilor de experienţă. Un candidat cu mai puţin de 20 de ani de experienţă ar trebui să aibă un CV de o singură pagină.

5. Cum să arate CV-ul. Forma CV-ului poate fi unică în funcţie de postul pentru care candidatul aplică. Există site-uri speciale care vă ajută să vă faceţi o pagină specială pentru CV.

6. Lăsaţi mult spaţiu. Nu trebuie să includeţi multă informaţie pe pagină, pentru că altfel angajatorii se vor plictisi. Roxanne Peplow, consultant de carieră de la Insitutul „Computer Systems”, arată că folosirea prea multe cuvinte pe o pagină îl vor determina pe angajator să nu citească informaţia.

7. Puneţi numai locurile de muncă relevante. Nu trebuie să includeţi în CV toate locurile de muncă pe care le-aţi avut. Potrivit Business Insider, dacă puneţi toate joburile pe care le-aţi avut şi nu sunt relevante pentru poziţia pentru care aplicaţi şansele dumneavostră pentru angajre se diminuează.

8. Includeţi informaţiile relevante privind educaţia. Nu trebuie să treceţi toate cursurile la care aţi participat, ci numai numele facultăţii şi anul în care aţi absolvit.

9. Nu scrieţi mai mult decât vi se cere. Mulţi dintre candidaţi trimit multe prea multe informaţii despre ei, chiar dacă nu le cere nimeni acest lucru. Specialiştii în recrutare arată că acest lucru îl plictiseşte pe angajatori. Trimiteţi scrisori de recomandare şi scrisori de intenţie numai dacă vi se cere.

10. Folosiţi CV-ul cronologic. Cel mai bine este să puneţi în ordine cronologică epxerienţa dumneavostră. Specialiştii în resurse umane arată că CV-ul funcţional, în care se pune accent pe abilităţi şi competenţe, poate să pară suspect angajatorului.