Profesia, între vocație și necesitate. Ce oferă piața muncii din Moldova

  • 3 mai 2018, 8:20
  • 2 632
  • 1

Cei mai mulți dintre viitorii studenţi se visează avocați, specialiști în IT sau economiști. Aceste profesii au câștigat popularitate datorită salariilor, care ajung la zeci de mii de lei lunar și condițiilor bune de muncă pe care le oferă.

De cealaltă parte, există meserii la fel de importante care au și ele nevoie de forță de muncă, însă nu oferă aceleași contracte tentante, relatează Prime.md.

Piața muncii din Moldova poate fi descrisă ca fiind una haotică și nestructurată. Avem salarii foarte mari pe de o parte și altele la limita existenței.

Cel mai mare număr de locuri vacante este înregistrat în mediul rural, aici lipsa specialiștilor se simte cel mai mult.

Se pare că aceste meserii vor fi la mare căutare și în viitor, acum tendințele sunt altele.

Cele mai bine plătite joburi sunt cele din domeniul IT sau economie. Astfel un programator, director comercial sau un contabil-șef poate avea un salariu de până la 100.000 de lei lunar.

Mulți dintre noi sunt nevoiți să-și aleagă meseria în funcție de salariu, tendințe sau sunt influențați de părinți. Noi am vrut să aflăm dacă moldovenii au ținut cont de vocație atunci când și-au ales profesia.

Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă sau pur și simplu vă doriți o schimbare, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă vă propune să trimiteți CV-ul la adresele afișate pe ecran.