Intrebari care te ajuta sa cunosti mult mai bine candidatul pentru job

  • 18 ian. 2018, 11:42
  • 879

Este dificil sa estimezi ce fel de candidat ai in fata, indiferent de postul pentru care cauti oameni. Adauga aceste intrebari in interviu si astfel, iti poti face o imagine mai clara asupra aplicantului.

Intrebare: Spune-mi despre cea mai mare realizare personala in cadrul locului de munca.

Scop. Raspunsul aplicantului poate spune multe despre valorile personale si de asemenea, demonstreaza exact ce considera concurentul a fi o realizare. Este bine sa rogi candidatul sa numeasca 3 obiective cheie.

Intrebare: Descrie mediul de lucru in care esti cel mai eficient.

Scop. Raspunsul este foarte important, pentru ca iti poti da seama inedit daca mediul din companie este compatibil cu cel favorabil candidatului. Nu vrei sa angajezi un singuratic pentru un post care necesita relationare, un analfabet pentru un post de content writer sau orice fel de relatii cu clientii.

Intrebare: Relateaza-mi o situatie in care a trebuit sa depasesti un obstacol care statea in calea realizarii unui ideal. Cum ai abordat situatia?

Scop. Este excelent pentru a obtine o imagine clara a istoricul performantelor candidatului. De asemenea, primesti informatii relevante in legatura cu abilitatile sale de rezolvare a problemelor si poti intelege ce inseamna pentru el conceptul de obstacol.

Intrebare: Ce te-a determinat sa aplici pentru acest job? Ce te incanta cel mai mult la aceasta pozitie?

Scop. Raspunsul aplicantului iti poate descrie valorile, aspiratiile si perspectiva lui fata de un angajator. Este candidatul tau in cursa spre un viitor de success, sau pur si simplu isi doreste sa fuga de responsabilitati?

Intrebare: Care este cel mai mare defect pe care il ai?

Scop. Desi pare o intrebare cliseu, te poate ajuta enorm sa iti dai seama de nivelul de realism al candidatului. Daca raspunde cu: “sunt perfectionist si asta ma face uneori sa acord prea mult timp unei sarcini”  iti poti da seama ca nu este sincer sau nu este realist. De altfel, poti realiza daca aplicantul a intreprins vreo actiune pentru a depasi situatia.

Intrebare: Care sunt primele trei lucruri pe care le-ai face in cadrul locului de munca, daca ai fi angajat pe aceasta pozitie?

Scop. Vei intelege ce considera candidatul ca fiind important, daca intelege cerintele jobului si modul in care aplicantul abordeaza o situatie noua.

Intrebare: Cum ai descrie fostii colegi de munca si interactiunea lor cu tine in performantele profesionale?

Scop. Aceasta intrebare te ajuta sa intelegi cum crede candidatul ca este vazut de catre colegi. De asemenea, vrei sa intelegi daca aplicantul avea o relatie buna cu ai sai colegi sau daca nu. Intrebarea iti creioneaza o imagine a abilitatilor sociale ale candidatului si eficienta sa in cadrul locului de munca. Experienta trecuta poate prezice rezultatele viitoare.

Intrebare: Cum ar descrie fostul sef contributiile si performantele tale?

Scop. Iti doresti sa intelegi daca aplicantul cosidera seful sau supervizorul ca un aliat sau ca pe cineva de care se fereste. De asemenea, poti deduce din raspunsul lui daca accepta critica ca pe o unealta spre performanta sau daca devine defensiv cand primeste un feedback mai putin prielnic.