Urmează a fi elaborat un nou mecanism de acordare a burselor

  • 11 sept. 2018, 12:12
  • 732
  • 2

Bursele ar trebui să fie mai mari şi acordate doar celor care merită. De această părere este premierul Pavel Filip, care a solicitat revizuirea mecanismului de acordare a burselor pentru elevi şi studenţi. Potrivit lui, în prezent, bursele sunt oferite într-un mod inechitabil, fiind alocate chiar și pentru media de 5,8, iar acest lucru nu-i motivează pe tineri să obţină rezultate mai bune la studii.

"Bursele sunt orientate pentru a încuraja cunoştinţele. Poate este mai corect să oferim mai puține burse, dar mai mari, pentru cei care le merită", - a afirmat premierul, Pavel Filip.

Noul concept prevede o singură bursă de merit – Bursa de Excelență a Republicii, în locul celor patru burse de merit în prezent. De asemenea, noul mecanism prevede acordarea de burse atractive pentru domeniile de formare profesională, în care se atestă deficit de cadre. În acest sens, va fi creat un grup de lucru care va identifica numărul de specialişti necesari.

Ultima majorare a burselor elevilor s-a făcut în luna mai. Atunci, Guvernul a aprobat creşterea acestora cu cinci la sută pentru elevii de la liceele-internat republicane cu profil de arte, dar și Colegiul Național de Coregrafie.