Universitățile produc mii de șomeri cu studii superioare

  • 15 sept. 2016, 14:55
  • 2 275
  • 3

Cele mai solicitate specialități în instituțiile de învățământ din R. Moldova nu sunt și cele mai căutate pe piața autohtonă a muncii. Printre acestea sunt informatica, tehnologia construcțiilor de mașini, ingineria produselor textile şi din piele, tehnologia şi managementul alimentaţiei publice, construcţii şi inginerie civilă, pedagogie, agronomie, viticultură şi vinificaţie, zootehnie ș.a.

În același timp, printre cele mai solicitate specialități, deja ani la rând, sunt stomatologia, dreptul, contabilitatea, business-ul și administrarea și alte profesii, la unele dintre acestea numărul cererilor pentru un singur loc ajunge la 28.

Totodată, dintre cele peste 8.000 de locuri de muncă propuse de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, doar pentru 1/4 sunt necesare studii superioare. Cei mai solicitați sunt vânzătorii, constructorii, inginerii etc., dar și muncitorii necalificați.

Situația este reflectată și în statisticile oficiale, care arată că rata şomajului în rândurile tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani este de 10%, iar în categoria de vârstă 15–29 de ani — 7%.

În context, Ministerul Educației promovează învățământul profesional tehnic. Astfel, numărul absolvenților de licee și gimnazii care aleg să-și continue studiile în școli profesionale, colegii și centre de excelență este în creștere, iar cel al studenților din universități — în scădere. În 2010-2011, numărul studenților era de circa 100.000, iar în acest an — peste 80.000.