Universitățile din Republica Moldova au început campania de admitere-2020

  • 27 iul. 2020, 13:25
  • 614

Admiterea în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova a demarat pe 27 iulie. În contextul situaţiei pandemice şi stării de urgenţă în sănătate publică din ţară, organizarea admiterii la programele de studii superioare de licenţă şi master se va desfăşura în regim online, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, pentru a asigura buna desfăşurare a procesului se vor utiliza diverse instrumente de tehnologii informaţionale, accesibile şi necesare pentru siguranţa candidaţilor şi a cadrelor din comisiile de admitere. „Universitățile urmează să implice cât mai puţine cadre universitare pentru procesul de depunere a dosarelor, ca excepție acceptându-se prezenţa fizică pentru depunerea dosarelor a unui număr foarte mic de candidaţi, care nu dispun de mijloacele digitale respective din cauza situaţiei economice precare”, a explicat Igor Şarov.

În această sesiune de admitere, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a stabilit pentru toate universităţile termene comune de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere pentru studii superioare de licenţă.

Astfel, depunerea online a dosarelor de concurs se va efectua în perioada 27 iulie – 4 august, iar anunţarea rezultatelor intermediare se va face pe 7 august. Depunerea documentelor în original la instituţia aleasă va fi posibilă în perioada 8-18 august, conform unui orar cu accesul etapizat stabilit de instituţie, în diverse blocuri de studii, cu respectarea cerinţelor sanitar-epidemiologice şi protecţie de COVID-19 pentru cadre şi studenţi. Anunţarea rezultatelor finale se va face pe 20 august.

Din 1 ianuarie 2021, va fi pusă în aplicare şi pilotată Metodologia de finanțare bugetară a instituţiilor publice de învăţământ superior, aprobată de Guvern în această vară. Aceasta prevede elaborarea, aprobarea, executarea și raportarea bugetului pentru toate instituţiile publice de învăţământ superior cu autonomie financiară. În funcție de rezultatele pilotării, hotărârea va fi modificată la propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, or, dacă va fi cazul, aceasta va fi pusă în aplicare constantă.

Metodologia de finanțare bugetară a instituţiilor publice de învăţământ superior stabilește modul de alocare pentru universităţi a finanțării-standard, în bază de cost standard, per student, și coeficienți de ajustare, asociată gradului de complexitate a programelor de studii de la ciclurile de studii superioare de licență și master, a finanțării compensatorii pentru susținerea performanței și a finanțării complementare pentru modernizarea bazei materiale și didactice a instituției.

În prezent, în Republica Moldova activează 18 instituţii publice de învăţământ superior. Conform datelor statistice, în anul trecut de studii, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane, fiind cu circa cinci mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților.