Topul tarilor din Europa de Est, membre UE, in functie de rata anuala a inflatiei: Cine crezi ca este "campioana"?

  • 22 iun. 2018, 10:57
  • 1 684
  • 3

Daca raspunsul tau este Romania, felicitari! Este corect, din pacate pentru tine si ceilalti locuitori ai tarii, care resimt urmarile cresterii preturilor, in primul rand, in momentul in care studiaza bonul fiscal dupa o vizita la supermarket.

Dincolo de impactul asupra preturilor, crestereainflatiei are repercusiuni si asupra ratelor pe care romanii le au in lei, lucru observat cat se poate de clar in evolutia indicelui ROBOR, care la momentul redactarii acestei stiri a ajuns la 2,95% pe an. Ti-am pregatit un top al tarilor membre UE din Europa de Est, realizat in functie de rata anuala a inflatiei inregistrata in luna mai a acestui an.

Rata anuala a inflatiei: Topul tarilor membre UE din Europa de Est

1. Romania - 5,4%

Rata anuala a inflatiei a ajuns la 5,4% in luna mai a acestui an, in crestere cu 0,2% fata de luna precedenta, intrecand asteptarile specialistilor. Aceasta valoare inregistrata in prima luna a verii din 2018 este cea mai mare inregistrata dupa luna februarie a anului 2013. Per total, cel mai mult s-au scumpit, in ultimul an, marfurile nealimentare (cu 7,75%), in timp ce alimentele au avut o evolutie a preturilor mai temperata (sub 4%).

Totusi, in primele cinci luni ale anului, cartofii si fructele proaspete s-au scumpit foarte mult, cu peste 18%, dar si conservele de legume si fructe (cu 17%, respectiv 12%). In schimb s-au ieftinit ouale semnificativ, cu aproape 25%.

La inceputul lunii mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,6% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, prognoza anterioara indicand o inflatie de 3,5% in 2018. Si Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere la 3,2%, de la 2,6%, proiectia privind inflatia la sfarsitul acestui an, in varianta de primavara a Prognozei pe termen mediu 2018 - 2021, publicata la finele lunii aprilie.

2. Estonia - 3%

Estonia inregistrat in luna mai o rata a inflatiei de 3%, in crestere cu 0,1% fata de luna precedenta. Cresteri accelerate ale preturilor s-au vazut in sectoare precum cel de imbracaminte si incaltaminte (1% fata de 0,2% in aprilie), transport (3,8% fata de 1,6% in aprilie) sau HoReCa (4% fata de 3%), conform tradingeconomics.com.

3. Lituania - 2,9%

In Lituania, rata anuala a inflatiei a ajuns la 2,9% in luna mai a acestui an, cu 0,6% mai mult decat in luna precedenta. Preturile au cunoscut o crestere accelerata in sectoare precum cel al transportului (6,7% fata de 1,5% in aprilie), imbracaminte si incaltaminte (0,8% fata de 0,5% in aprilie). De la o luna la alta, preturile de consum au crescut cu 0,4%.

4. Croatia - 2,9%

In Croatia, rata anuala a inflatiei a ajuns la 1,9% in luna mai, in crestere cu 0,6% fata de luna precedenta. A fost cea mai ridicata valoare inregistrata, din luna august 2013 pana in prezent. Preturile au cunoscut o crestere accelerata in sectoare precum cel al alimentelor si bauturilor non-alcoolice (1,5% fata de 1,3% in aprilie) sau al locuintelor si utilitatilor (3,4% fata de 2,9 in aprilie)

5. Ungaria - 2,8%

Rata anuala a inflatiei a ajuns in luna mai a acestui an la 2,8%, inregistrand o crestere de 0,5% fata de luna precedenta si situandu-se cu 0,1% peste asteptarile specialistilor din piata. Preturile au cunoscut o crestere accelerata in sectoare precum cel al transporturilor (4,9% fata de 0,8% in luna aprilie) sau al locuintelor si utilitatilor (1,8% fata de 1,7% in aprilie). De la o luna la alta, preturile de consum au crescut cu 0,6%.

6. Bulgaria - 2,6%

In Bulgaria, rata inflatiei a crescut la 2,6% in luna mai, dupa ce in luna apriliei se situa in jurul a 2%. Preturile au cunoscut o crestere rapida in sectoare precum cel al produsele alimentare si bauturilor non-alcoolice (2,1% in mai, fata de 1,2% in aprilie) sau al locuintelor si utilitatilor (4% fata de 3,8%)

7. Slovacia - 2,6%

In Slovacia, rata anuala a inflatiei a scazut la 2,6% in mai, cu 0,3% fata de luna precedenta si s-a situat cu 0,2% sub asteptarile specialistilor din piata. Preturile au cunoscut cresteri lente in sectoare precum cel al produselor alimentare si al bauturilor non-alcoolie (4,5% fata de 5,8% in aprilie) sau sanatate (2% fata de 2,1% in aprilie).

8. Letonia - 2,3%

In Letonia, rata anuala a inflatiei a ajuns la 2,3% in luna mai, dupa o crestere de 0,3% fata de luna precedenta. Preturile au cunoscut o crestere rapida in sectoare precum cel al locuintelor si utilitatilor (3,2% in mai fata de 3,1% in aprilie) sau transport (3,7% fata de 2,9% in aprilie). De la o luna la alta, preturile de consum au inregistrat o crestere de 0,3%.

9. Cehia - 2,2%

In Cehia, rata anuala a inflatiei a ajuns la 2,2% in luna mai a acestui an, inregistrand o crestere de 0,3% fata de luna precedenta, depasind estimarile facute de specialisti, care se asteptau ca inflatia sa se situeze la 2%. Sectorul produselor alimentare si al bauturilor non-alcoolice a fost unul dintre cele care au cunoscut una dintre cele mai accelerate cresteri (2,4% fata de 1,8% in aprilie). De la o luna la alta, preturile de consum au cunoscut cu 0,5%.

10. Slovenia - 2%

In Slovenia, rata anuala a inflatiei a ajuns la 2% in luna mai a acestui an, in crestere cu 0,5% fata de luna precedenta. Cresteri ale preturilor au fost inregistrate in sectoare precum cel al transportului (0,5% fata de -0,3%) sau al locuintelor si utilitatilor (3,3% fata de 3,2% in aprilie).

11. Polonia - 1,7%

In Polonia, rata anuala a inflatiei inregistrata in luna mai a acestui an a fost de 1,7%, in crestere cu 0,1% fata de luna precedenta, in linie cu estimarile facute de specialistii din piata. O evolutie accelerata a preturilor a fost observata in sectoare precum cel al transportului (9% fata de 1,3% in aprilie). De la o luna la alta, preturile de consum au inregistrat o crestere de 0,2%.