Tabără de vară dedicată designului, organizată la Ciuteşti

  • 31 iul. 2019, 11:20
  • 819

Se vor inspira din meşteşugurile populare pentru a crea obiecte moderne. Vorbim despre participanţii taberei de vară „Design în sat” organizată la Ciuteşti Nisporeni, satul de baştină al cunoscutului designer Mihai Stamati. Organizarea taberei a fost posibilă graţie unui credit nerambursabil din partea Ambasadei Franţei prin Concursul de cooperare descentralizată şi dezvoltare locală, relatează Mesager.

Revenirea acasă la meşteşugurile populare,şi anume ,în una din sălile de expoziţii ale viitorului muzeu al satului natal a fost o chemare pentru Mihai Stamati.

„Multe dintre proiectele care au poposit la Chişinău au crescut, s-au produs aici, la Ciuteşti şi am zis că a venit timpul să organizăm tabăra, avem peisaje, avem sala asta care stătea nevalorificată şi am zis: haideţi să începem un proiect prin care să aducem designul la sat, să-l conectăm cu meşteşugăritul”, a declarat organizatorul taberei, designerul Mihai Stamati.

„Primul lucru care ni-l dorim: să fie văzut satul nostru Ciuteşti în lume. Să mai deplasăm evenimentele la sat, satul nu trebuie uitat că de aici ne-am pornit”, a declarat directorul muzeului din Ciuteşti, Grigore Stamati.

După ce a fost reparată sala unde se află exponatele,mai mulţi disigneri au îmbrăţişat ideea şi au venit la Ciuteşti fiecare cu motivele sale.

„O posibilitate de a cunoaşte meşteşugăriutul, aşa cum este el, viu, tradiţional, este o inspiraţie pentru mine ca arhitect de a cunoaşte tehnici noi”, a spus designerul interior, Irina Sinica.

„Designul la sat a existat întotdeauna, domnul Stamati Grigore spunea că ţăranul care avea nevoie de o greblă o confecţiona uneori cu floricele, cu sculpturi. Eu îmi propun să fac nişte soluţii de iluminat, lustre, veioze”, a precizat designerul bucureştean, Octavian Bâlea.

„Tabăra este o şansă de a comunica, de a ne împărtăşi experienţa şi de a proiecta ceva nou, mă interesează în mod special desginul industrial”, a precizat designerul Piotr Dul.

Ambasada Franţei a fost prima care a susţinut „Designul la sat”.

„Un proiect social susţinut de Ambasada Franţei. A fost deja reabilitată această sală, unde sunt exponate unice, vor fi realizate mai multe proiecte ce vor completa acest spaţiu”, a declarat reprezentantul Ambasadei Franţei, Martine Zegman.

Pe parcursul săptămânii viitoare, designerii vor merge în atelierele meşterilor populari din raionul Nisporeni.

„Vor încerca să se inspire din aceste tehnici tradiţionale şi să creeze apoi obiecte moderne, vor fi expuse în această parte liberă a viitorului muzeu”, a declarat organizatorul taberei, Mihai Stamati.

Prima vizită va fi la Cioreşti, la meşterul olar Zaharia Triboi, care le va demonstra cum lucrează la roata olarului.

„Vor vedea formele tradiţionale, au şi ele legătură cu designul deoarece schimbând formele atât de drastic putem să nu mai semănăm cu noi. Trebuie să ţinem la tradiţii şi modernitate tot trebuie să avem”, a declarat meşterul olar, Zaharia Triboi.

Tabăra Design la sat se va desfăşura până în data de 4 august când vor prinde viaţă proiectele de design inspirate din meşteşugurile populare. Atunci va reveni în circuit şi muzeul satului Ciuteşti.