Studenții visează frumos că învățământul va fi un domeniu prioritar pentru Guvern

  • 26 nov. 2018, 15:48
  • 482

Recent, a fost consemnată Ziua Internațională a Studenților, aceasta fiind una din cele mai așteptate sărbători ale lor. Chiar și așa, serbarea le-a fost umbrită de gândul că, în curând, vor trebui să pășească cu diploma în mână pragul instituției de învățământ, deja în calitate de dascăli, iar ceea ce îi așteaptă acolo nu prea le dă motive de bucurie.

Salarii mici, refuzuri din partea unor angajatori de a-i accepta la muncă fără experiență etc. Adri­ana este studentă la Colegiu pe­dagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău. Urmează să devină pedagog, dar asta nu o bucură mult.

Salariul mic descurajează tinerii

„Mi-am ales această profesie din pasiune, dar nu știu dacă o voi profesa. Pentru a supraviețui, ar trebui să alegem o profesie care este căutată pe piață și bine plătită. Mesajul către autorități ar fi: Motivați tineretul să aleagă meseria care le place, cu  condiții decente”, ne spune Adriana.

De aceeași părere este și cole­ga ei, Vladlena Oprea, studentă și membră a comitetului sindical al Colegiului. „Când mi-am ales pro­fesia, nu m-am gândit la salariu. Acum, îmi dau seama că nu voi putea profesa această meserie cu salariul actual. Un pedagog social are un salariu de două mii de lei. Mie îmi place ceea ce fac, eu vreau să-mi continuu studiile, dar când am aflat de salariu, mi-am pus în­trebarea: Cum să supraviețuiesc?”, se întreabă Vladlena.

Eugeniu Popov, student la Uni-verstatea de Stat din Moldova (USM), Facultatea de Biologie, este însă mai optimist. „Eu cred că m-aș descurca. Atât timp cât faci ceea ce îți place, te duci în fieca­re zi cu plăcere la muncă, salariul nu are prea mare importanță”, ne spune Eugeniu Popov.

Nicoleta, studentă în anul trei la Facultatea Matematică și Infor­matică din cadrul USM, susține că autoritățile ar trebui să faciliteze angajarea tinerilor absolvenți în câmpul muncii. „Se plâng că tine­rii nu vor să meargă să lucreze în școală, dar atunci când mergem la angajator, ni se cere experiență de muncă. Ar trebui să fie ela­borate niște programe speciale, care ne-ar ajuta să ne angajăm la muncă imediat după finalizarea studiilor”, susține Nicoleta.

Susținuți de sindicaliști

În cadrul unei întrevederi a conducerii Federației Sindicale a Educației și Științei cu reprezen-tanții organizațiilor sindicale stu-dențești, care a avut loc în una din zilele trecute, președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, i-a încurajat pe tineri să-și urmeze visul și să nu cedeze în fața problemelor.

„Tinerii sunt pentru noi cei pentru care luptăm, pledăm o cauză nobilă și încercăm să vă fa­cem condiții de studii și de lucru. Vrem să aveți o poziție civică acti­vă, să veniți cu propuneri, sugestii la ceea ce se întâmplă în aulele universitare, dar și în societate”, a menționat Ghenadie Donos.

Potrivit liderului FSEȘ, din ca­drul federației fac parte peste 20 de mii de tineri și studenți.

Ultimul sondaj de opinie, re­alizat la comanda International Republican Institute (IRI), arată că mai mult de două treimi dintre cetățenii Republicii Moldova nu văd viitorul copiilor lor acasă. Ast­fel, 73 la sută dintre respondenți au afirmat că nu văd niciun viitor pentru tineri în R. Moldova, iar alți 23% spun că tinerii au viitor în această țară. Potrivit aceleiași cercetări, 58% consideră că, pen­tru a schimba această situație, guvernarea trebuie să întreprindă măsuri pentru crearea locurilor de muncă pentru tineri, alți 16% cred că trebuie efectuată o refor­mă a sistemului educației, 15% – o reformă a instituțiilor responsa­bile de oferirea ajutorului pentru tineri, ca aceștia să-și poată iniția afaceri etc. Sondajul a fost reali­zat în perioada 11 septembrie – 16 octombrie anul curent pe un eșantion de 1503 persoane și are o marjă de eroare de 2,5%.