Şcoli după standarde europene. Când vor fi inaugurate primele instituții

  • 26 ian. 2018, 16:51
  • 2 504
  • 4

Primele școli reparate din împrumutul obținut de la Banca Mondială vor fi inaugurate în luna mai a acestui an. În prezent, lucrările sunt efectuate în proporție de 80 la sută în toate cele șase instituții de învățământ de circumscripție.

Cea mai mare investiție, de 47 de milioane de lei, este efectuată la liceul Meșterul Manole din satul Sălcuța, raionul Cășeni. Clădirea a fost reparată în totalitate, a fost instalată o cazangerie nouă, iar în scurt timp școala va dispune de propria stație de epurare, informează Canal3.md

Până acum a fost modernizată clădirii, au fost schimbate acoperișul, geamurile și ușile, iar pereții au fost izolați termic. Totodată, de la zero a fost construit un nou bloc de studii. Muncitori au grijă ca lucrările să fie încheiate în termenul stabilit.

"Unde este sala sportivă, de festivități, cantina, sala de mese. Cred că toate lucrările ce țin de blocul C le vom finaliza în cel mai scurt timp", a spus antreprenorul, Alexandru Pădureț.

Recent, a fost pusă în funcțiune noua cazangerie. 

"Noi nu ne-am așteptat că pot fi cazangerii care să asigure toate trei blocuri cu căldură atâta cât trebuie. Avem șapte cazane noi care au o capacitate foarte bună", a menţionat directoarea instituției, Liuba Sănduța-Pleșca.

"Acum activăm pe adevăratelea ca în rai. Și sistemul de încălzire și școala renovată și iluminarea foarte efectivă", a menţionat profesoara clasele primare, Natalia Demcenco.

Şi elevii sunt mulţumiţi de noile condiţii.

"Desigur, că în școala nouă ne simțim mai liberi. Este mult mai spațios, aceste culori ne dau putere să învățăm mai bine", a spus elevul, Dragoș Creangă.

Școala va dispune și de blocuri sanitare moderne.

Acestea vor fi folosite de la sfâșitul lunii, după ce va fi pusă în funcțiune stația de epurare a școlii. Instalația este finalizată, însă lipsește un mecanism necesar pentru procesul de filtrare a apei. Asta în condițiile în care nici măcar localitatea nu are o astfel de instalație. 

Pentru ca cele șase școli să fie conforme condițiilor europene, Guvernul va aloca alte 57 de milioane de lei.

"În total, cifra va atinge 180 de milioane de lei de investiţii în şase şcoli de circumscripţie care sunt parte a proiectului Băncii Mondiale reforma învăţământului în Republica Moldova. Copiii să poată învăța după cele mai moderne tehnologii, dar și cu profesori bine pregătiți", a comunicat coordonatorul proiectului, Sergiu Harea.

Proiectul a demarat acum cinci ani, iar autoritățile își propun ca până în 2020 să fie modernizate 21 de școli.