Salariile bibliotecarilor, muzeografilor și a angajaților din cultură ar putea crește

  • 24 aug. 2016, 14:41
  • 964

Salariile bibliotecarilor, muzeografilor, dar şi a angajaților centrelor de cultură şi creaţie ar putea fi majorate cu până la 30 la sută. Ministerul Culturii a elaborat un proiect de Hotărâre în acest sens. Documentul a fost supus dezbaterilor.

De zece ani, Snejana Crudu este ghid la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Femeia spune că doar entuziaştii ajung să practice meserii prost plătite, oricât de nobile ar fi. 

"Acest muzeu având sute de mii de exponate în fiecare zi noi descoperim ceva nou. Trebuie să-ţi iubeşti desigur meseria şi să accepţi. Totuşi dorim o remunerare cât de cât", susține Snejana Crudu, ghid la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Deși salariul minim pe economie este de 2.100 de lei, lefurile angajaţilor muzeelor, bibliotecilor, dar şi a celor din cultură, pornesc de la 1.200 de lei, venituri ce nu le acoperă nici măcar coşul minim de consum. 
 
"Mi-e milă de ei. În primul rând, îmi imaginez pentru câţi bănuţi muncesc aici, iar în al doilea rând - și condiţiile lasă de dorit." 

Nici bibliotecarii nu se înscriu în topul celor bine plătiţi. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în medie, aceștia primesc un salariu de aproape 3.000 de lei.

Îndrăgostită de carte, Mariana Harjevschi a îmbrăţişat meseria de bibliotecar încă în urmă cu 20 de ani.

"Niciodată n-am numărat cărţile! Zău vă spun. Să fie peste 500, 1.000, 2.000! Mi-aş dori cel mai mult ca bibliotecarii noştri să fie motivaţi şi din punct de vedere financiar", spune Mariana Harjevschi.

Dacă proiectul de Hotărâre va fi aprobat de Executiv, autorităţile vor trebui să aloce din Bugetul de Stat aproape 90.000 de lei.