Ministerul Educației, Culturii și Cercetării sprijină digitalizarea învățămîntului profesional tehnic

  • 3 iul. 2020, 10:16
  • 525

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat o ședință online cu partenerii de dezvoltare. La eveniment au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, reprezentanții Băncii Mondiale în Moldova, Agenției Internaționale de Cooperare a Germaniei, Biroului de Cooperare al Elveției, Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein, Agenției Austriece pentru Dezvoltare etc. 

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat importanța digitalizării învățămîntului profesional tehnic, asigurarea elevilor și cadrelor didactice cu tehnică de calcul și instruirea comprehensivă a profesorilor în utilizarea celor mai importante aplicații și instrumente digitale, utile procesului didactic. 

Ministrul Igor Șarov a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova, care se pliază exact pe necesitățile și prioritățile cetățenilor. „La moment Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își propune să stabilească unele direcții strategice de acțiune privind digitalizarea procesului educațional în învățămîntul profesional tehnic la nivel național și anume: asigurarea cu echipamente TIC a cadrelor didactice, maiștrilor instructori din cadrul instituției de învățămînt și elevilor din ÎPT, ucenicilor din cadrul învățămîntului dual, care nu dețin tehnică de calcul; organizarea cursurilor de formare a cadrelor didactice, maiștrilor-instructori privind implementarea tehnologiilor informaționale în educație; susținerea elaborării materialelor didactice digitale și a softurilor educaționale necesare etc. Digitalizarea învățămîntului profesional tehnic va contribui la tehnologizarea sistemului, creșterea calității, relevanței studiilor, dar și racordarea la provocările secolului XXI”, a menționat oficialul. 

În context, ministrul Igor Șarov a vorbit despre unele inițiative ale MECC, care sînt la moment în proces de implementare: demararea Programului național de alfabetizare digitală a cadrelor didactice; lansarea Campaniei Naționale „Donează un computer pentru educație”; alocarea de către Guvernul Republicii Moldova a sumei de 20 milioane lei pentru procurarea tehnicii de calcul în instituțiile de învățămînt; alocarea de către Banca Mondială a sumei de 3,5 mln. dolari SUA pentru achiziționarea tehnicii de calcul necesară digitalizării instituțiilor de învățămînt etc. 

La final, participanții la ședință au convenit asupra elaborării unui Plan de acțiuni cu privire la digitalizarea la nivel național a învățămîntului profesional tehnic.