Metoda dezvoltata de un psiholog, care te ajuta sa-ti faci o evaluare pe bune a carierei

  • 24 nov. 2020, 11:12
  • 678

Esti destul de multumit de jobul pe care il ai. Ritmul de lucru ti se potriveste, proiectele si responsabilitatile pe care le ai de indeplinit te tin intr-o zona de confort, comunici eficient cu colegii si sefii si mentii o relatie buna cu clientii. Fiecare zi la munca seamana cu cealalta, iti respecti termenele limita, munca ta e apreciata si esti mandru ca proiectele tale aduc plusvaloare companiei. In realitate, toate astea te fac cu adevarat fericit?

Gradul de satisfactie la locul de munca depinde de cum rezoneaza jobul pe care il ai cu valorile personale. Pe termen lung, satisfactia profesionala este influentata de cat de bine reusim sa ne atingem obiectivele.

Shalom Schwartz este psiholog, iar in cea mai recenta carte a sa "Bring your brain to work", acesta demonstreaza ca exista un set universal de valori care se regaseste in aproape toate culturile, scrie fastcompany.com. Valorile sunt un instrument care influenteaza profund viata fiecarei persoane. Pe de o parte, acestea depind intr-o foarte mare masura de cultura unei anumite tari/regiuni, iar pe de alta, sunt modelate de experientele si credintele personale.

Din lista de mai jos, determina care sunt cele mai importante valori pentru tine:

Puterea - adica cat de mult control vor oamenii sa aiba asupra altor oameni, asupra resurselor si cat de mult conteaza pentru ei statutul social.

Realizari - reflecta importanta succesului personal.

Hedonism - reflecta dorinta de a obtine placere si bucurie.

Stimulare - dimenisiune care masoara entuziasmul de a incerca noi experiente si de a accepta provocari.

Traditie - dimensiune care pune pret pe respectul fata de cultura, norme si idei.

Securitate - reflecta importanta sigurantei si stabilitatii.

Cum ne afecteaza valorile personale munca

Parte din valorile mentionate mai sus se afla intr-o relatie contradictorie. De exemplu, un hedonist cel mai probabil nu va pune mare pret pe conformism. E lesne de inteles ca valorile nu se manifesta toate in acelasi timp si ca in fiecare zi suntem ghidati doar de cateva dintre ele.

Ca sa nu uiti cine esti si incotro te indrepti, fa-ti o autoevaluare din cand in cand. S-ar putea sa ai o surpriza si sa constati ca valorile tale s-au schimbat in timp. Poate ca la inceput de cariera realizarile personale si profesionale erau prioritare, insa acum, dupa ani de experienta, focusul ar trebui sa se mute pe autonomie si pe securizarea locului de munca. Daca esti constient de modul si ritmul in care ti se schimba valorile personale, iti va fi mult mai usor sa-ti dezvolti un plan de cariera, mult mai aproape de ceea ce esti tu cu adevarat.

"Cunosc oameni care in primii ani de munca s-au concentrat pe job si si-au sacrificat ore din timpul liber ca sa lucreze la proiectele pe care le aveau de facut. Tot efortul a fost depus ca sa fie admirati de colegi si sa castige respectul sefilor. Mai tarziu, dupa ani de munca in corporatii, si-a schimbat radical sistemul de valori. Au renuntat la locul de munca sigur si bine platit ca sa lucreze intr-un ONG si sa-i ajute pe cei defavorizati", a declarat Shalom Schwartz.

Secretul unei vieti implinite este sa ne construim un drum in acord cu propriile valori, chiar daca, cel putin la inceput, efortul nostru nu o sa imbunatateasca semnificativ vietilor celor din jurul nostru.

Daca esti dintre cei care nu sunt multumiti de directia pe care a luat viata lor profesionala, e momentul pentru o autoevaluare. Pune pe o coala de hartie care sunt valorile care te ghideaza in acest moment al vietii si ce poti realiza cu experienta profesionala pe care ai acumulat-o de-a lungul anilor. Unde se intersecteaza cele doua dimeniuni?

Frustrarea pe care nu o mai poti ascunde (nici macar fata de tine) reflecta faptul ca jobul pe care il ai nu te ajuta deloc sa-ti indeplinesti obiectivele stabilite, atat de importante pentru tine.