Masteranzii UTM vor putea obține diplome duble - una din Republica Moldova și una din România

  • 8 sept. 2017, 13:49
  • 992

Acest lucru va fi posibil datorită unui acord semnat de conducerea UTM cu universitățile sus-menționate din România. Oportunitatea este pentru studenții moldoveni la realizarea următoarelor programe comune de studii superioare de master: „Inginerie electrică”, „Energie şi mediu”, „Electroenergetică” (FEIE), „Calculatoare şi reţele informaţionale”, „Tehnologii informaţionale” (FCIM), „Calitatea şi securitatea produselor alimentare” (FTA) şi „Administrarea afacerii” (FIEB).

Potrivit rectorului UTM, Viorel Bostan, în primul an, studiile vor fi organizate la UTM, iar în al doilea an – la una din cele două universităţi partenere din România, unde masteranzii vor fi asigurați gratis cu locuri de trai în cămin, vor beneficia de bursă și vor avea acces la studii și cercetare în spațiile aflate în dotarea universităților-gazdă.

„După ce vor susține diferenţele la studii, la disciplinele care nu au fost predate la UTM, precum şi teza de master, elaborată în cotutelă sub supravegherea unui cadru didactic de la UTM şi a unuia de la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti sau Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, masteranzii vor obţine două diplome de master: una – eliberată de  UTM şi cealaltă – de una dintre cele două universităţi din România. Astfel, grație diplomelor de absolvire acordate de instituțiile românești, recunoscute în spațiul arondat Procesului Bologna, le va permite absolvenților noștri să se angajeze în câmpul muncii după specialitate în Republica Moldova, România, dar şi în tot spațiul european”, se menționează într-un comunicat al UTM.

Potrivit Larisei Bugaian, prorector UTM, responsabilă pentru probleme financiare și relații internaţionale, la nivelul UTM există o compatibilitate a programelor de studiu cu cele din România în proporție de circa 70%, ceea ce creează o bună oportunitate pentru studenţii de la UTM de a se încadra în acest proiect de studii.

„Acordul semnat constituie o filă nouă în colaborarea UTM cu aceste două universități din România, care a demarat acum un pătrar de secol. În perioada ce s-a scurs, partea română a organizat nenumărate stagii pentru corpul profesoral, a transmis colegilor din Chișinău mai multe loturi de literatură didactică și științifică, echipament și diferite mijloace tehnice, profesorii și studenții au participat reciproc la diferite seminare, conferințe, simpozioane, expoziții și alte evenimente naționale ți internaționale”, susțin reprezentanții UTM.