Marele premiu al Smart Design Challenge a revenit designerilor formați la UTM

  • 25 sept. 2017, 16:20
  • 1 777

Lansat în această vară și ținând pe jar, timp de 3 luni, sute de tineri designeri talentați și pasionați de tehnologie, Concursul de design de produs Smart Design Challengeorganizat în premieră de Orange România și platforma Dizainăr, și-a desemnat câștigătorii.

Marele premiu al juriului, în valoare de 5000 de euro, a revenit lui Andrei GRAMATSCHII și coechipierilor săi Roman NAGHIRNEAC, Vadim CASAP și Andrian JURAT, al căror proiect – „ROLL”, a fost recunoscut drept cea mai creativă și curajoasă viziune în design.

Și  nu doar atât! Pentru că i-a convins cu ideea, execuţia și designul propus pe toţi cei care au urmărit Smart Design Challenge şi au votat proiectele preferate, „ROLL” a cucerit și un  premiu de popularitate. Acumulând 1234 de voturi din partea publicului, este unul din cele două proiecte cu peste o mie de voturi în categoria respectivă.

De asemenea, juriul a decis să acorde și 3 mențiuni speciale pentru 3 proiecte care au impresionat prin concept, formă, funcționalitate sau execuția deosebită. Printre ele se regăsește și proiectul „Provocarea offline” semnat de un alt designer de la UTM – Mihai STAMATI.

Invitați să creeze obiecte smart, cu implicare de tehnologii și funcționalități legate de domeniul telefoniei mobile și alte sisteme de comunicare sau periferice pentru acestea, designerii de la UTM au cucerit prin creație, inovație și execuție.

Proiectul „Roll” semnat de Andrei GRAMATSCHII și coechipierii săi Roman NAGHIRNEAC, Vadim CASAP și Andrian JURAT, îndeamnă utilizatorul să intre în joc cu forța de gravitație, încearcând noua lampă Roll. Aceasta este o lampă minimalistă cu o boxă bluetooth, senzori climă și un asistent inteligent integrat. Portabilă și cu un design minimalist, ea fiind un minunat cadou pentru cei ce se axează pe simplitate și sunt atenți la detalii. Poate fi folosită ca lampă de lucru, dar și ca obiect decorativ, creând o atmosferă impresionantă în orice încăpere. Lumina caldă va transforma spațiul într-un loc mai primitor, nu va obosi ochii și poate fi folosită ca lumină de veghe. Lampa menține echilibrul datorită sistemului mecatronic interior. Fiind conectată prin Bluetooth, ea poate fi controlată prin intermediul aplicației. Cu ajutorul acesteia poți aprinde lumina, mări sau micșora intensitatea ei, citi datele senzorilor de climă, schimba cântecul sau volumul acestuia, schimba unghiul de înclinare a sursei de lumină. Poți modifica unghiul de înclinare cu ajutorul aplicației de pe device sau mișcând cu mâna brațul lămpii în poziția dorită. Atunci lampa își schimbă centrul de greutate pentru a menține echilibrul în poziția nouă. Datorită construcției sale este creată iluzia depășirii forței de greutate și se obține aspectul „dinamic” al lămpii.

„Provocarea offline”, proiectul lui Mihai STAMATI, reprezintă un dispozitiv sugerat de stilul de viață online exagerat al societății moderne și este menit să descurajeze obișnuința de „a sta cu nasul în telefon” mai tot timpul, provocându-i pe oameni să aprecieze clipele în care îi au  alături pe cei dragi și să comunice cu ei tet-a-tete. Dispozitivul „oferă” fiecărei persoane o marjă de timp în care își poate verifica  mesajele și să răspundă la apeluri, dar nu mai mult de 60 secunde în sumă.  Aceste date sunt înregistrate de un microprocesor și în cazul în care cineva depășește această limită, pe ecranul central al dispozitivului se activează culoarea care corespunde secțiunii în care a stat telefonul, ceea ce înseamnă că persoana a pierdut provocarea și va plăti întreaga consumație de la masă (dacă e vorba de o întâlnire la cafenea, bar etc.).

Mândru de rezultat, Andrei GRAMATSCHII a declarat:

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în această luptă a minților creative, concursul de design Smart Design Challenge! Un mare mulțumesc organizatorilor Orange și Dizainăr pentru oportunitatea de a ne exprima și sprijinul acordat! Mulțumesc băieților, Roma Naghirneac, Vadim Casap, Andrian Jurat – ei sunt cei care au crezut și s-au dedicat acestui proiect!