La UASM au fost prezentate granturile destinate implicării tinerilor în agricultura performantă

  • 20 apr. 2018, 17:33
  • 796

Proiectul Agricultura Performantă în Moldova (APM), finanțat de USAID, a organizat miercuri, 18 aprilie, o sesiune de lansare a granturilor destinate implicării tinerilor în agricultura performantă. Evenimentul a adunat mai mult de 50 de tineri, studenți ai Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM), dornici de a se familiariza cu activitățile, dar și posibilitățile de implicare, care vor fi organizate de asociațiile selectate pentru implementarea proiectelor, cu suportul oferit de USAID/APM.

În mesajul de deschidere a evenimentului, Oleg Stiopca, specialist dezvoltarea forței de muncă din cadrul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, a salutat interesul manifestat de către tinerii prezenți și i-a îndemnat să se implice activ, încă de pe băncile Universității, în diverse activități care îi vor ajuta să devină mai calificați, astfel ca după absolvire să poată să-și găsească mult mai ușor un loc de muncă, sau oportunități de dezvoltare.

Reprezentanții organizațiilor selectate au prezentat tinerilor principalele acțiuni ce vor fi realizate, dar și posibilitățile de conlucrare cu aceștia pe parcursul implementării.

Zelinschi Ivan, student la Facultatea de Horticultură, anul III, a ales să-și facă studiile la Universitatea Agrară pentru că, spune el, Moldova este o țară agrară, iar noi trebuie să folosim toate resursele pentru a contribui la dezvoltarea și prosperarea țării noastre.

Vadim Pașalî, student la Colegiul Tehnologic Agricol din orașul Tiraspol, ne-a spus că tinerii au nevoie de asemenea evenimente, cu atât mai mult cu cât ele prezintă cele mai noi posibilități de implicare a tinerilor în agricultură.

Ivan Șveț, student și el la Colegiul Tehnic Agricol din orașul Tiraspol ne-a comunicat că deja știe sigur că odată cu absolvirea Colegiului își va deschide propriul business, iar la moment participă la diverse seminare pentru a se informa despre oportunitățile de finanțare a afacerilor agricole.

Organizațiile obștești DNT, „Pro Entranse” și „Belîi Most”, care au prezentat planul desfășurat al activităților, au îndemnat tinerii să participe în competiții de idei inovative de afaceri, să învețe să planifice și să analizeze eficiența afacerilor agricole sau să învețe despre tehnologiile noi de producere a căpșunului, implicându-se activ în proiectele prezentate în cadrul evenimentului.