Jurnalişti din ţară au participat la un eveniment dedicat presei

  • 26 aug. 2019, 14:01
  • 571

Jurnaliști de la mai multe instituții mass-media din Republica Moldova au participat, în perioada 23-25 august, la Weekend Training: Media & Alegeri, dedicat alegerilor, activităţii Comisiei Electorale Centrale (CEC), rolului jurnaliştilor în procesul electoral ş.a., transmite MOLDPRES.

Gazdele evenimentului le-au oferit participanților sugestii profesionale și bune practici în informarea despre procesul electoral, prin prisma alegerilor organizate în această toamnă. „Jurnaliștii asigură legătura dintre instituțiile publice și societate. Calitatea informației pe care oamenii o primesc îi ajută să joace un rol activ în viața societății și în dezvoltarea țării. Procesul politic trebuie să fie unul incluziv și participativ, acesta fiind unul din principiile de bază ale Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, a menţionat Andrea Cuzyova, reprezentant rezident adjunct PNUD Moldova.

Timp de trei zile, jurnaliștii au reușit să afle detalii despre procesele electorale, finanțarea campaniilor electorale, întocmirea listelor electorale, precum și să adreseze toate întrebările pe care le-au avut la sesiunea de discuții offline cu membrii CEC și Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Solicitat de reporterul MOLDPRES să se refere la măsurile ce intenţionează să le întreprindă, pentru a detaşa Comisia Electorală Centrale de orice suspiciune de fraudă, preşedintele instituţiei, Dorin Cimil, numit recent în funcţie, a enumerat mai multe etape. „Avem mai multe iniţiative, însă în toate ne vom ghida de principiile democraţiei, standardelor europene şi transparenţei instituţionale. Or, comunicarea care o avem în acest training este una din acţiuni”, a explicat Dorin Cimil.

De asemenea, jurnaliștii au intrat în culisele Sistemului Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”, au răsfoit pagina web a CEC, au dezbătut subiectul finanțării campaniilor electorale și partidelor politice. Presa prezentă a avut ocazia să afle din experiența Letoniei la capitolul relația mass-media cu instituțiile electorale, stând de vorbă cu ex-președintele Comisiei Electorale din Letonia, Arnis Cimdars. Expertul a specificat pentru MOLDPRES că în raport cu Letonia, Republica Moldova a înregistrat unele succese în procesul electoral care încă nu sunt în ţara sa. „Moldova a reuşit să implementeze proceduri electorale care dau încrederea că lucrurile se dezvoltă în bine, cu paşi care mă fac să apreciez că Letonia şi Republica Moldova „merg în paralel” în acest context”, a relevat Arnis Cimdars.

În cadrul altor sesiuni, jurnaliştii au avut dezbateri despre etica profesională în perioada alegerilor, tehnicile de manipulare a presei folosite de politicieni în perioada electorală, campania STOP FALS, desfășurată inclusiv în perioada alegerilor etc. „Toate aceste cunoștințe ne vor fi utile în următoarele două luni, atunci când vom informa publicul despre alegerile locale generale”, au apreciat mai mulţi participanţi la training.

„Weekend Training: Media & Alegeri” a fost organizat de Comisia Electorală Centrală, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”,  implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Ultimele alegeri în Republica Moldova au avut loc pe 24 februarie, când a fost ales parlamentul ţării, iar următoarele – alegerile generale locale – urmează să se desfăşoare pe 20 octombrie, când vor fi aleşi 898 de primari și 11580 de consilieri locali. În aceeași zi, în patru circumscripții vor fi organizate alegeri parlamentare noi.