iPhone reciclat în ambalaj biodegradabil, viitorul Apple

  • 8 iun. 2018, 15:14
  • 2 999

În calitate de companie tehnologică lider de piață, Apple acordă atenție specială protecției mediului. Ce altceva mai poate face pentru mediul înconjurător o companie multinațională care depinde deja în întregime de energia regenerabilă? Este într-adevăr posibilă funcționarea unei organizații atât de mari, reducând în același timp amprenta asupra mediului?

Odată cu cererea crescândă de produse Apple în întreaga lume, minimizarea procedurilor distructive pentru mediu a devenit o problemă arzătoare pentru companie, ca și transformarea acestora în soluții mai bune sau căutarea unor alternative. Fără îndoială, acesta este un obiectiv relevant pentru o astfel de companie tehnologică care are o capitalizare de piață în valoare de 1 trilion de dolari și care câștigă de două ori mai mult decât cea de-a doua cea mai bogată companie din SUA.

Apple are un cuvânt de spus în această privință și încearcă să fie mai prietenos față de mediu. În ultimii ani, au făcut multe schimbări în numeroase domenii. Să vedem cum arată structura.

1. Leadership, dezvoltarea produsului

Ideea pe care se bazează iPhone a fost precedată de activități de cercetare și dezvoltare timp de zece ani. În acești ani, Apple a trebuit să experimenteze cu tone de materiale, iar multe proceduri și planificări au însemnat o cantitate mare de consum de energie. Pe măsură ce Apple s-a dezvoltat dincolo de Campusul lor Apple situat în Infinite Loop, a încercat să aducă toate departamentele sub același acoperiș și o altă chestiune esențială a fost, de asemenea, acelor dezvoltatori a căror activitate lăsa o amprentă mai mică asupra mediului.

Deci a fost necesară o restructurare a activității de planificare și de conducere într-un centru în care toate aceste lucruri să fie posibile. Anul 2011 a fost anul în care Steve Jobs a vorbit pentru prima dată despre Apple „spaceship” în fața consiliului municipal din Cupertino, iar centrul și-a deschis porțile anul trecut. Noul sediu a primit numele de Apple Park, deoarece este o gigantică zonă verde și a durat un an și jumătate pentru a planta aici plantele dorite. Așa cum a afirmat Tim Cook mai devreme, nu a fost important doar pentru mediul înconjurător, ci și pentru angajații care se simt mai bine într-o astfel de atmosferă.

Arbori, copaci, gazon cu rouă, sau nu, totul consumă multă energie electrică. Au fost însă suficient de atenți să se gândească la asta și au acoperit partea de sus a Apple Park cu panouri solare care acoperă tot consumul de energie al centrului, astfel încât unitatea care găzduiește 12 000 de angajați operează cu energie regenerabilă.

2. Producție, vânzări

Produsele Apple iau naștere grație unei mulțimi de parteneri și furnizori, care se regăsesc în 43 de țări, dar compania are și multe centre mai mari în Europa. Apple TV și anumite modele iMac sunt fabricate în Irlanda, poți vedea acest lucru pe ambalaj. Majoritatea iPhone-urilor și iPad-urilor sunt fabricate în India și China. Apple așteaptă de la fiecare furnizor să își administrează fabricile folosind energie regenerabilă. Acum 2 luni, compania a anunțat că a reușit să utilizeze energia regenerabilă cu o eficiență de 100%.

A reușit să ajungă la acest nivel de eficiență în mai multe domenii de activitate de la planificare până la implementare. Desigur, se referă și la magazine, care se găsesc aproape în fiecare parte a lumii. Din momentul în care Angel Ahrendts a devenit vicepreședinte senior al Departamentului de Retail de la Apple, App Stores au trecut prin multe transformări. Acestea nu sunt doar schimbări interioare, ci și exterioare, de vreme ce plantele verzi și atmosfera naturală duc experiența cumpărătorilor la un nivel superior.

3. Ambalarea, folosind materiale prietenoase pentru mediu, reciclare

Mesajul și obiectivul sunt clare: cercul trebuie să fie închis, să nu mai existe resurse externe pentru fabricarea de iPhone, iPad sau Mac în viitor. Este cu adevărat un scop ambițios, dar, odată ce Apple decide ceva, au grijă să și devină realitate. Lisa Jackson, vicepreședintele Apple pentru Mediu, Politică și Inițiative Sociale, a susținut anul trecut că, în conformitate cu planurile Apple, produsele lor vor fi realizate în viitor în cadrul unui ciclu închis.

Asta e destul de cool. Bineînțeles, chiar și acum există multe componente care sunt făcute astfel, dar să ai grijă ca fiecare componentă a unui iPhone să fie din materiale reciclate pare să fie o soluție chiar ecologică. Robotul Daisy oferă o mână de ajutor în această problemă, deoarece este capabil să dezasambleze 200 de iPhone-uri pe oră pe care le reutilizează mai târziu. Aici intră dispozitivele răscumpărate direct de Apple sau cele care s-au reîntors la compania-mamă prin programul iPhone Green.

Apple trebuie, de asemenea, să decidă dacă să pună astfel de componente în dispozitivele lor care emit substanțe mai puțin nocive și care pot fi reciclate, în egală măsură. Procesul pare să fie pozitiv, deoarece cei mai mari doi producători de aluminiu din lume au informat Apple că au reușit să își dea seama cum pot să producă aluminiu fără să emită gaze cu efect de seră.

Apple a fost cea mai bună alegere pentru ei și, până în 2024, după cum s-a estimat, această tehnologie s-ar putea răspândi la nivel mondial. Doar chestiunea ambalajelor rămâne discutabilă, deoarece trebuie să producă ambalaje atractive din punct de vedere estetic, dar care să fie și ecologice. Din fericire, de obicei, nu aruncăm ambalajele iPhone.

Mai mult de jumătate din ambalaje sunt fabricate din fibre de lemn reciclate, dar diminuarea dimensiunii lor este o realizare și mai mare. În prezent, pentru a produce ambalajul unui iMac de 21,5 „, este nevoie de cu 53% mai puțină hârtie în comparație cu cantitatea necesară anterior. O mare realizare într-adevăr, dar încă este loc de mai bine.

4. Servicii de Internet

Sufletul companiei este reprezentat de servicii, de stocarea datelor utilizatorilor și de operarea infrastructurii online. Oricât de straniu ar putea suna, căutările pe Google nu sunt prietenoase cu mediul. În special descărcarea de videoclipuri și albume foto în Cloud. Apple operează multe centre de date mai mari, dintre care una este un parc de servere situat în Carolina de Nord care are în jur de 150 de operatori. În general, Carolina de Nord este renumită pentru unități similare celor menționate, motiv pentru care se spune că aceasta este „casa Internetului”.

Apple nu ar fi putut fi Apple dacă nu ar fi construit o fermă gigantică de panouri solare chiar în apropierea sediului său. Pun pariu că nu ți-ai da seama niciodată, dar fișierele tale de iMessages, de muzică și Pages sunt alimentate în întregime de energia verde. Nu a fost deloc ieftin, a costat circa 550 de miliarde de dolari, întrucât, pas cu pas, aproape toate sediile centrale au început să utilizeze soluții verzi.