Frumos sau deștept? Ce impact pot avea trăsăturile asupra salariului tău

  • 23 feb. 2017, 15:48
  • 694

Te gândești că un coleg sau o colegă de-ta câștigă mai bine pentru că arată mai bine? În ciuda studiilor anterioare care sugerau că angajații mai arătoși tind să facă mai mulți bani, un nou studiu arată că frumusețea este doar o componentă care poate influența veniturile.

Cercetările recente, publicate în Springer Journal of Business and Psychology arată că angajații cu un fizic mai puțin atractiv nu sunt discriminați doar din cauza felului în care arată. Autorii studiului au descoperit că sănătatea, inteligența și trăsăturile de personalitate intră de asemenea, în ecuația salarială.

„Asocierea între atractivitatea fizică și câștigurile obținute a dispărut în mare parte, odată ce  diferențele individuale în materie de sănătate, inteligență și personalitate sunt statistic controlate", au scris autorii studiului.

"Lucrătorii mai atractivi din punct de vedere fizic pot câștiga mai mult pentru că sunt mai sănătoși, mai inteligenți, dar nu neapărat pentru că arată mai bine", spune unul dintre autorii studiului. Cercetătorii au descoperit că lucrătorii care au primit calificativul "foarte neatractivi" au făcut întotdeauna mai mulți bani decât cei "neatractivi".

Setul de date măsurat a fost atractivitatea fizică a tuturor respondenților pe o scală de la unu la cinci, în patru momente diferite din viața lor, pe durata a 13 de ani.