Fără teme, fără caiete, fără manuale, cu ore puține și pauze lungi!

  • 15 ian. 2018, 11:28
  • 4 239
  • 8

Nu mai e nicio noutate că Finlanda este cunoscută drept țara cu cel mai performant sistem de învățământ. Metodele revoluționare ale nordicilor servesc drept exemple pentru orice școală de pe planetă, însă cu adevărat interesant este faptul că progresul nu se oprește niciodată, iar cei care păstoresc sistemul din birourile de la Helsinki vin mereu cu ceva nou.

Cea mai respectată televiziune a Marii Britanii nu contenește să-și arate uimirea față de ceea ce găsesc în școlile țării cu o mie de lacuri. Într-un material spectaculos realizat în instituțiile de învățământ din mediul rural finlandez, reporterii BBC au oferit o imagine de ansamblu a educației din statul nordic.

DE CE ESTE ATÂT DE SPECIAL SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT FINLANDEZ

În primul rând pentru că nu ține cont de regulile clasice. Aproape toate cutumele pe care le găsim în școlile de pretutindeni dispar ca prin minune și sunt înlocuite cu libertate, relaxare și multă creativitate. Făcând o comparație cu școala românească ai putea avea senzația că ai nimerit pe altă planetă. 

Sistemul de învățământ al nordicilor este finanțat în totalitate de stat. Nu există școli, grădinițe, universități particulare. Cadrele didactice din această țară se bucură de un statut privilegiat din mai multe puncte de vedere. Mai întâi sunt bine remunerați. Salariul unui cadru didactic atinge în medie 4000 de euro pe lună, fără sî fie însă cel mai consistent din Europa, însă dincolo de sumele care îi intră în cont în fiecare lună, profesia acestora este foarte respectată de către comunitățile unde oamenii predau pentru că doar 10 la sută dintre absolvenții facultăților de profil ajung la catedră, aceștia fiind liderii promoțiilor din care fac parte. Un exemplu în acest sens este că în 2010, dintre au existat 6000 de dascăli aspiranți pe 660 de locuri oferite de statul finlandez. 

În vreme ce profesorii și învățătorii din România se chinuie cumplit cu tone de acte pe care trebuie să le întocmească, dascălii finlandezi au o libertate incredibilă. Nimeni nu îi evaluează și nimeni nu vine în inspecție, considerându-se că odată ajunși la catedră sunt suficient de bine pregătiți și nu au nevoie de supevizori.

Comparativ cu alte sisteme educaționale, aceștia nu primesc teste, evaluări sau teme pentru acasă decât foarte rar sau atunci când devin adolescenți. Chiar și așa, Finlanda este țara cu cei mai mulți absolvenți de liceu dintre toate statele lumii, semn că în ciuda unui sistem foarte permisiv, tinerii își duc la bun sfârșit misiunea începută la vârsta de șapte ani.  

Ce ar mai fi de spus despre sistemul din țara nordică? Multe, dar pentru a nu plicitsi (apropo, plicitseala este cel mai mare dușman pentru elevii finlandezi, iar cadrele didactice fac totul pentru a-l elimina) vă oferim alte câteva motive pentru care educția finlandeză este cea mai apreciată din întreaga lume.

- Diferența dintre cele mai slab și cel mai bun elev este cea mai mică din lume;

- 43% dintre absolvenții de liceu urmează școli profesionale; 

- Elevii de școală primară au 75 de minute de pauză pe zi, comparativ cu 27 de minute în Statele Unite; 

- Profesorii petrec doar 4 ore pe zi în sala de clasă și alocă 2 ore pe săptămână pentru „dezvoltare profesională”; 

- Nu există salarii de merit sau prime;

- Toți copiii, inteligenți sau nu, învață împreună în aceleași clase.

ADIO PIXURI, STILOURI ȘI CAIETE

Într-o epocă în care internetul a pus stăpânire pe întreg mapamondul, elevii finlandezi au renunțat demult la ustensilele clasice pe care le găsimla tot pasul în România. Fiecare copil are laptop, iar orele se țin, de multe ori departe de sălile de clasă, în natură. În fiecare instituție școlară există imprimante 3D, acolo unde se reconstituie imagini ale locurile și evenimentelor despre care cei mici învață. 

În concluzie, un sistem de învățământ care a depășit demult bariera prezentului, fiind considerat cel puțin al viitorului. Un sistem în care dascălii nu sunt transformați în jandarmi, iar elevii vin în sălile de clasă cu o plăcere pe care n-o găsești nicăieri în altă parte.