Fără BAC și sistemul de două trepte, deja putem spune că învățământul universitar a murit

  • 23 iul. 2018, 11:46
  • 2 560
  • 7

În ultimii ani, BAC-ul s-a transformat într-un fel de examen de admitere la universitate, în contextul în care o bună parte a instituțiilor de învățământ superior nu au filtre de admitere proprii, scrie expertul.

„Îmbunătățirea procesului de examinare la bacalaureat a redus cu circa cinci mii numărul de studenți în universități și noi privim aceasta ca factor pozitiv. Ori universitățile în goana după contracte au eliminat orice filtru de admitere și la universitate erau primiți absolut toți. Rata de admitere se apropia de 100%, cea ce este alogic. Filtrul de selecție la admitere lipsea totalmente. Anume BAC-ul a devenit un filtru, care a substituit lipsa de selecție din universități”, a scris Veaceslav Ioniță.

În opinia expertului, un alt factor care a dus la micșorarea numărului de studenți este trecerea la sistemul universitar de două trepte. Astfel, doar 30-40% din studenții care finalizează primul ciclu de studii se decid să continue și ciclul II, afirmă expertul în economie. 

„Acești factori pozitivi au creat două filtre administrative, prin care sunt excluși cam 20-23 de mii de studenți. Aceste filtre înlocuiesc lipsa totală de filtre de selecție din universități. Dacă nu existau aceste două filtre deja puteam spune că învățământul universitar din Moldova a murit”, conchide expertul.  

Anul acesta, rata de promovare a examenului de bacalaureat a constituit 63,97%. În total, 11.610 de candidați au promovat examenul.