De acum înainte, Google îți va stoca datele din iCloud. Nu ai niciun motiv să intri în panică

  • 28 feb. 2018, 15:43
  • 1 579
  • 1

Poate părea destul de ciudat că Apple va permite celor de la Google să administreze majoritatea datelor tale private. Dar nu intra în panică, cei din Cupertino au o explicație pentru tot.

Nu am vrea să spunem nimic de rău despre Google, din moment ce aceștia au creat multe lucruri utile pe Internet.  Cunoscutul browser, YouTube sau Gmail sunt doar câteva dintre produsele lor importante. Dar, atunci când vine vorba despre stocarea datelor cu caracter privat, nu au tocmai cea mai bună reputație. De fapt, îi găsim probabil undeva la baza listei, alături de Facebook.

Nu vrem să fim nedrepți, dar Google câștigă destul de mult din campanii publicitare care folosesc date esențiale despre comportamentul utilizatorilor pentru a-și atinge ținta. Este prețul pe care îl plătim pentru aceste servicii “gratuite”. Unii spun că este corect, alții că nu. Totuși, cunoscându-le politica, cei de la Google nu sunt tocmai prima opțiune pentru noi.

Totuși pentru Apple… 

Exagerăm puțin desigur. La început, atunci când au început să se gândească la unde ar putea stoca datele din iCloud, cei de la Apple s-au gândit la Amazon și Microsoft. Totuși, au ales Google. Hai să vedem despre ce e vorba…

Când lucrezi în tehnologie, e bine să ai un simț dezvoltat pentru autocritică. Ar trebui să știi foarte clar la ce ești foarte bun și care îți sunt limitele, să știi în ce domenii este mai bine să ceri ajutorul. Apple știu că ei pot crea cele mai bune procesoare pentru dispozitive mobile, dar, când vine vorba de ecrane OLED, au apelat la Samsung, cei care conduc pe acest segment.

Același lucru poate fi spus și despre gestionarea serviciului de cloud care are milioane de utilizatori. Apple știu că nu au suficientă infrastructură, experiență și nici suficiente servere pentru a gestiona iCloud așa cum trebuie. De aceea au apelat în trecut la Amazon Web Services și Microsoft Azure.

În urmă cu doi ani au apărut primele zvonuri conform cărora Google Cloud Platform ar putea prelua stocarea datelor. Pe atunci, se vorbea despre un contract în valoare de 400-600 milioane de dolari și de un proces de transfer al datelor care ar fi putut dura un an. După un an, nu am mai auzit noutăți. Acum, doi ani mai târziu, putem fi siguri că  o parte din datele din iCloud au fost deja mutate pe serverele Google.

Apple a vorbit despre acest lucru în cea mai recentă documentare pentru securitate a iOS. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm dacă avem motive să ne temem pentru securitatea datelor noastre. Răspunsul este: câtuși de puțin.

Fiecare fișier este descompus în mai multe părți și criptat de iCloud folosind AES-128 și un cod derivat din conținutul fiecărei părți care folosește SHA-256. Codurile și metadatele sunt stocate de Apple în contul de iCloud al fiecărui utilizator. Porțiunile criptate de informație sunt păstrate, fără să le fie atașată vreo informație de identificare a utilizatorului, folosind un serviciu extern cum ar fi 3S sau Google Cloud Platform.

Cu alte cuvinte, Google și algoritmii lor nu pot avea acces deloc la anumite date, pot vedea doar bucăți criptate din fișiere. Mai trebuie să adăugăm și faptul că Google nu sunt interesați să folosească acele date pentru a obține venituri, din moment ce Apple plătește o sumă considerabilă ca acest lucru să nu se întâmple. În acest domeniu să fii un partener de încredere valorează mult mai mult decât datele utilizatorilor.