Business Insider: 8 abilități pe care toți trebuie să le deprindă până la vârsta de 18 ani

  • 13 iun. 2018, 14:56
  • 1 529

De multe ori, societatea are așteptări mari de la tinerele generații și de la persoanele de 18+ pe care acestea ar putea să le facă. Totuși, la 18 ani, mulți dintre tineri nu au capacități de a gestiona bani, de a-și rezolva conflictele cu alte persoane, de a intra crea relații și de a le menține.

Uneori, ei sunt judecați, iar oamenii vor să le dea o lecție, în loc să-i susțină și să le ofere sprijinul adecvat.

Business Insider a publicat un articol, în care autoarea cărții „How to raise an adult” (tr. Cum să crești un adult), Julie Lythcott-Haimsspune care sunt cele 8 abilități pe care trebuie să le dețină orice tânăr la 18 ani și cum putem să-i ajutăm ca ei să le deprindă.

1. O persoană de 18 ani trebuie să poată vorbi cu străinii

Îi învățăm pe copii să nu vorbească cu străinii, în loc să-i învățăm cum să distingă pe cei cu intenții rele de cei buni. Astfel, copiii ajung să nu știe cum să se apropie de străini, pentru a cere ajutor sau o îndrumare.

2. Un tânăr de 18 ani trebuie să-și poată găsi drumul

Ne-am obișnuit să îi ducem sau să ne însoțim copiii peste tot, chiar dacă ei ar putea ajunge acolo cu un autobuz, cu bicicleta sau chiar pe picioarele lor. Astfel, copiii nu cunosc calea  pe care trebuie să o parcurgă dintr-un punct până în altul, cum să facă față opțiunilor de transport și cum să realizeze/execute planuri legate de transport.

3. O persoană de 18 ani trebuie să-și poată gestiona misiunile, volumul de muncă și termenele limită

Le reamintim copiilor că trebuie să își facă temele pe acasă și când trebuie să le facă. Uneori îi ajutăm, alteori chiar le facem în locul lor. Astfel, copiii nu știu cum să-și prioritizeze sarcinile, să gestioneze volumul de muncă sau să respecte termenele limită, fără mementouri regulate.

4. Un tânăr de 18 ani trebuie să poată contribui la funcționarea unei gospodării

Nu le cerem să ne ajute prea mult în casă, deoarece dacă îi încărcăm cu treburi casnice nu prea le rămâne timp pentru altceva decât școală, teme și activități extracuriculare. Astfel, copiii nu știu cum să se ocupe de propriile lor nevoi, să respecte nevoile altora sau să contribuie la binele întregii familii.

5. Un tânăr de 18 ani trebuie să poată „trata” problemele interpersonale

Deseori, maturii se implică pentru a le rezolva copiilor neînțelegerile și pentru a-i alina atunci când sentimentele le-au fost rănite. Astfel, copiii ajung să nu știe cum să facă față și să rezolve conflictele fără intervenția noastră.

6. Un tânăr de 18 ani trebuie să poată face față urcușurilor și coborâșurilor

Intervenim atunci când lucrurile devin grele și complicate, îi ajutăm să-și ducă la bun sfârșit taskurile și deseori le extindem termenele limită. Astfel, copiii nu știu că, în cursul normal al vieții, lucrurile nu funcționează mereu așa.

7. Un tânăr de 18 ani trebuie să poată câștiga și gestiona bani

Unii părinți nu-și lasă copii să muncească nici măcar part-time și le dau bani pentru tot ce își doresc sau au nevoie. Astfel, copiii nu-și dezvoltă un sentiment de responsabilitate pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, răspunderea față de un șef care nu este întotdeauna binedispus, sau să învețe să aprecieze costul anumitor lucruri, nemaivorbind de gestionarea banilor.

8. O persoană de 18 ani trebuie să poată să-și asume riscuri

Le deschidem calea, îi conducem și îi ferim de toate capcanele sau de lucrurile de care s-ar putea împiedica și nu le permitem să înțeleagă că succesul vine numai după ce ai încercat, ai eșuat și ai încercat din nou.