Ambasadorii Europeni vor informa elevii despre oportunitățile europene

  • 20 sept. 2019, 15:42
  • 661

Ieri, la Chișinău, a fost dat startul Campaniei naționale de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”

Al treilea an consecutiv, Tinerii Ambasadori Europeni din Moldova vor vizita școlile din Moldova pentru a informa elevii despre Uniunea Europeană, dar și despre programele de schimb de experiență peste hotare, transmite Știri.md.

Evenimentul „EU Talks” a reprezentat punctul de lansare a Campaniei naționale de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici.

Creăm noi oportunități pentru tineri!”, al cărei obiectiv este sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de UE cetățenilor Republicii Moldova de toate vârstele.

„Statisticile arată că tinerii din Georgia și Ucraina participă mult mai activ la programele europene decât tinerii noștri. Asta nu înseamnă că moldovenii au capacități mai joase decât tinerii din alte țări. Eu cred că trebuie să informăm mai mult elevii din sate.

Vom merge în centrele raionale pentru a le aduce informație despre Uniunea Europeană și despre oportunitățile de studiere peste hotare.

1.246 de școli și peste 300.000 de elevi din întreaga țară vor fi implicați în această campanie națională de informare despre programele europene. În acest context, tinerii ambasadori din Moldova vor vizita școlile din 10 sate și orașe, școli atât cu predare în limba română, cât și în limba rusă”, a spus Lina Botnaru, managera Campaniei.

La eveniment a participat ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, care a spus: „Republica Moldova are o fereastră de oportunitate care trebuie să fie folosită. Posibilități sunt într-adevăr foarte multe.

Pe această cale vreau să le mulțumesc Tinerilor Ambasadori Europeni pentru implicarea lor în campania de informare a elevilor din întreaga țară. Acest efort înseamnă că noi toți punem umărul; nu rămânem indiferenți.”

Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a salutat inițierea acestei campanii și a declarat: „Uniunea Europeană are multe activități care aduc, în timp record, rezultate concrete și vizibile. Este o campanie la care ținem foarte mult, pentru că tinerii reprezintă prioritatea-cheie a UE.”

Scopul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” este sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de Uniunea Europeană cetățenilor Republicii Moldova de toate vârstele.

Campania va dura până la 30 noiembrie și va avea trei elemente-cheie:

- o lecție specială despre oportunitățile de educație oferite de UE, care se va desfășura în 1.246 de școli și la care vor participa circa 330 de mii de elevi din clasele din ciclul gimnazial și liceal;

- vizita echipelor de Tineri Ambasadori Europeni în zece localități din republică;

- discuțiile publice „EU Talks/Vorbește cu Europa/Говорим с Европой”, organizate în diverse școli și universități.

În cadrul acestora, tinerii vor putea interacționa direct cu beneficiarii programelor UE, să le cunoască poveștile și să afle detalii despre Erasmus+, eTwinning, Erasmus+ Youth, Educația vocațională și neformală.