900 de tineri din țara noastră au primit granturi pentru dezvoltarea unei afaceri în mediul rural

  • 29 iun. 2018, 10:40
  • 2 211
  • 10

Peste 900 de tineri din țara noastră au primit granturi pentru dezvoltarea unei afaceri în mediul rural, prin Programele IFAD V și IFAD VI, derulate cu susținerea Guvernului Danemarcei. Totodată, au fost organizate instruiri pre-finanțare pentru circa 950 de tineri, dar și instruiri post-finanțare pentru circa 1000 de beneficiari. Mai mult de 350 de tineri au solicitat asistență la elaborarea planului de afaceri.

Cu implicarea partenerilor de implementare, tinerii antreprenori din Republica Moldova au participat la un șir de vizite de studiu atât în țară, cât și peste hotare cum ar fi Israel, Danemarca, Italia, unde au făcut un schimb de experiență, au discutat și au cunoscut metode și tehnologii moderne aplicate în agricultură, și nu în ultimul rând, au fost informați despre principalele tendințe ale sectorului agricol din țările vizitate. 

Totodată, tinerii implicați au avut posibilitatea de a participa la instruirile axate pe dezvoltarea abilităților și capacităților antreprenoriale, de gestionare a unei afaceri, de aprofundare a cunoștințelor și elaborarea de sine stătător a unui plan de afaceri. De altfel, antreprenorii începători au acumulat cunoștințele necesare pentru completarea unei cereri de creditare şi și-au dezvoltat abilitățile de negociere a unui credit la instituțiile financiare. 

Granturile oferite tinerilor antreprenori de către Guvernul Danemarcei prin intermediul Unității IFAD, destinate dezvoltării afacerilor în domeniul agricol și neagricol, au constituit oportunitatea mult așteptată de cei care doreau să pună temelia unei afaceri proprii aici, acasă. Rezultatele implementării sunt reflectate în cele 900 de afaceri finanțate, peste 2500 locuri noi de muncă create și implicarea în viața economică a 270 de tinere femei. 

Unitatea IFAD va susține în continuare antreprenoriatul agricol și non-agricol, oferind noi servicii financiare și de asistență tehnică conform necesităților grupurilor țintă și identificând noi parteneri de dezvoltare a antreprenoriatului rural.

În perioda 2011 – 2018, Guvernul Danemarcei a avut un rol important, în calitate de co-finanțator, la implementarea Proiectelor de Dezvoltare Rurală, oferind suport financiar pentru acordarea granturilor destinate tinerilor antreprenori din mediul rural, în valoare de 9 mln dolari SUA.