6 cărți must-read despre muncă și productivitate

  • 26 oct. 2018, 12:39
  • 733

În 1962, Sam Glucksberg, psiholog la Princeton, a efectuat un experiment bazat pe testul clasic al problemei lumânării. El a prezentat două grupuri cu aceeași sarcină, dar cu recompense diferite: Un grup ar fi primit recompense monetare bazate pe viteză, în timp ce celălalt grup a fost pus doar să-și îndeplinească sarcina cât mai repede posibil. Rezultatele au fost contraintuitive. Ultimul grup a efectuat sarcina în medie de trei ori și jumătate mai repede decât prima. De ce?
Așa cum a aflat analistul de carieră Dan Pink, motivația tradițională, cum ar fi banii, poate fi mult mai puțin eficientă decât motivația intrinsecă, cum ar fi autonomia, stăpânirea și scopul. Într-adevăr, productivitatea în sine este un mister pe care încă ne luptăm să ne descurcăm!
Mai jos, găsiți 6 cărți menționate și descrise de Pink în discuțiile sale TED, care privesc îndeaproape modul în care productivitatea funcționează:

1. The Talent Code de Daniel Coyle

"O compilație savuroasă și rapidă a unor dintre cele mai bune cercetări despre talent."

2. Flow: The Psychology of Optimal Experience de Mihaly Csikszentmihalyi

"Cartea clasică care a introdus ideea de flux- acele momente delicioase când provocarea cu care ne confruntăm este atât de rafinată, încât ne permite să ne pierdem simțul timpului, chiar și sentimentul nostru de sine".

3. Why We Do What We Do de Edward L. Deci și Richard Flaste

"Edward L. Deci este o legendă în studiul motivației, iar această carte din 1996 oferă o prezentare timpurie, accesibilă și plăcută a lucrării sale". 

4. Mindset de Carol Dweck

"Una dintre cele mai importante cărți pe care un părinte le poate citi. Serios. Ia-o acum!"

5. The Sports Gene de David Epstein

"O carte fascinantă care arată că, în anumite scopuri, practica este mai eficientă atunci când aveți genele potrivite".

6. The War of Art de Steven Pressfield

"O citire esențială privind depășirea rezistenței în căutarea măiestriei."