15 studenți de la mai multe universități și colegii din țară vor primi Bursa Președintelui

  • 11 sept. 2019, 9:28
  • 784

15 studenți de la mai multe universități și colegii din țară vor beneficia de Bursa Președintelui. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării și urmează să fie votat, miercuri, de Cabinetul de Miniștri. Potrivit documentului, scopul bursei este de a susţine performanţele academice ale tinerilor și implicarea acestora în soluţionarea problemelor social-economice ale statului.

Candidaţii la Bursa Preşedintelui au fost aprobaţi în cadrul senatelor instituţiilor de învăţământ superior şi consiliilor profesorale ale instituţiilor de învăţământ profesional tehnic postsecundar.

Potrivit documentului propus spre aprobare miniștrilor, la bursa respectivă, au candidat studenţii şi elevii care au obţinut în anul precedent de studii o medie a notelor la sesiunea de vară nu mai mică de 9,5 puncte în profilurile /domeniile de studiu tehnic, agrar, economic, medical, militar, drept şi real (matematică, informatică, fizică, chimie, biologie).

Bursa Preşedintelui Republicii Moldova, care urmează să fie promulgată prin Decretul Preşedintelui RM, include 15 burse, dintre care 10 burse în valoare de 1385 de lei pentru studenţii ciclului 1, ciclului 11, studii superioare integrate din instituţiile de învăţământ superior şi 5 burse în valoare de 1075 de lei pentru elevii din instituţiile de învăţământ profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar.

Pentru obținerea Bursei Președintelui au fost depuse dosarele a 33 de candidaţi  din 13 instituţii de învăţământ superior publice din ţară, şi dosarele a 18 candidaţi din instituţiile de învăţământ profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar.