11 şcoli din Moldova au primit echipamente de ultimă generaţie

  • 8 dec. 2017, 16:09
  • 1 059

11 şcoli din Moldova au primit echipamente de ultimă generaţie, care vor spori calitatea procesului de învăţământ.

Sălile de studii vor fi dotate cu imprimante 3D, scanere, senzori, tablete, seturi de robotică şi laboratoare digitale.

Această staţie meteo înregistrează temperatura, umiditatea, direcţia şi viteza vântului, iar profesorii spun că elevii vor învăţa mai uşor biologie, fizică, robotică şi informatică. În total, dispozitivul costă 160 de dolari.

"Dacă uitaţi aici la acest robot nu profesorii le-au pus cum să-l creeze, asta este o idee a copiilor. Clasa viitorului presupune implicarea a toţi în aceste ore", a spus directorul la liceul Mircea Eliade, Grigore Vasilache.

"80 la sută utilizează în proporţie echipament tehnic modern nu doar la informatecă, dar şi biologie, chimie, ştiinţe chiar şi cei de la clasele primare au o tablă interactivă", a spus directorul Liceul "Mihai Sadoveanu", s. Giurgiuleşti, Silvia Machedon.

Elevii abia aşteaptă să testeze noile dispozitive.


"Noi vrem la istorie să vedem cum s-aui întâmplat unele războaie, noi vrem la fizică să vedem cum au loc acele experimente şi noi vrem ca la biologie să nu învăţăm de pe scheme.

Delia este elevă în clasa a treia la Liceul "Ion Creangă" din Capitală, dar şi ştie deja cum să contruiască un robot.

"Fac roboței, programez şi învăț lucruri noi."

"Cu fiecare generaţie copii devin mai maturi şi se pricep mult mai mult în tehnologii."

"Şcolile au fost selectate ca să fie reprezentative pentru toată ţara. Avem şcoli şi din Chişinău, din nord, din sud, de la sate. Fiecare şcoală a primit 3 mii de dolari la începutul proiectului", a spus directorul Proiectul de Competitivitate din Moldova, Doina Nistor.

Autorităţile intenţionează să deschidă un centru pentru instruirea profesorilor şi să elaboreze un ghid cu recomandări. 


"Pe parcursul anilor vrem ca acest proiect să aibă o amploare mai mare pe teritoriul Republicii Moldova", a spus reprezentantul Ministerul Educaţiei, Valentina Ichim.

Costurile proiectului depăşesc 300 de mii de dolari, bani oferiţi de USAID, Guvernul Suediei, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, dar şi o fundaţie de caritate.