Violența la locul de muncă, combătută la nivel internațional

  • 22 mai 2019, 16:25
  • 704

Violența la locul de muncă în Re­publica Moldova nu este un subiect prea des abordat. Persoanele care trec prin astfel de situații se plâng, de obicei, membrilor familiei sau prietenilor, fără să aibă curajul să pună problema la nivel mai înalt.

Fenomenul e destul de răspândit, căci prin violență se înțelege nu doar hărțuirea fizică, ci și cea psiho­logică, umilirea, intimidarea, insul­tarea, denigrarea, exercitate de un superior asupra unui angajat.

Deseori, salariatul nici nu își dă seama că este victima acestui fenomen. S-a con­statat că cele mai afectate sunt femeile.

Pentru a găsi soluții și a diminua acest fenomen, Organizația Internațională a Muncii a organizat, la Chișinău, un atelier de lucru la care a invitat reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, ai Guvernului, Inspectoratului de Stat al Muncii, ai ONG-urilor. Potrivit participanților la eveniment, adoptarea unor standarde internaționale orientate spre combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă a femeilor ar putea con­tribui la eliminarea acestor fenomene și la îmbunătățirea condițiilor de muncă.

În luna iunie, la Geneva, Elveția, va fi or­ganizată o conferință a OIM, la care se va discuta despre procesul de stabilire a stan­dardelor cu privire la violență și hărțuire în câmpul muncii, proces care se va încheia cu elaborare de politici și propuneri de adoptare a unor acte normative.

Această temă este de o importanță ma­joră, cu atât mai mult cu cât prevenirea violenţei în muncă reprezintă unul dintre obiectivele majore ale serviciilor de secu­ritate şi sănătate în muncă. Legislația țării prevede anumite norme pentru combate­rea violenței și hărțuirea la locul de muncă.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, prezent la eveniment, a menționat că ar fi bine să existe un standard internațional re­cunoscut în toată lumea în ceea ce privește acest flagel.

„CNSM a susținut ideea de a fi adop­tat un asemenea standard, deoarece el va duce la o mai bună respectare a dreptului salariaților, indiferent de gen sau alte cri­terii de discriminare, la o muncă decentă. Însă pentru aplicarea acestor standarde este necesară implicarea tuturor parte­nerilor sociali și a întregii societăți”, a menționat Sergiu Sainciuc.

Despre fenomenul violenței la locul de muncă se discută tot mai des la nivel internațional. Astfel, state din comunita­tea europeană au adoptat o serie de acte specifice la nivel național.

Ala Lipciu, coordonatoare națională a OIM în R. Moldova, a menționat, la rândul său, că și OIM a pus problema elaborării unor standarde internaționale pentru a contracara acest fenomen, fiind în discuție cu mai multe țări.

„OIM promovează munca decentă și oportunități egale pentru bărbați și femei, locuri de muncă de calitate, în condiții de respectare a securității și sănătății muncii și a demnității umane”, a declarat Ala Lipciu.

Irina Gherceag, consultant principal în Direcția politici în domeniul raporturilor de muncă și parteneriatului social de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a informat că este elaborată Stra­tegia națională privind combaterea și pre­venirea violenței pentru anii 2018-2023, în care se regăsește și politica de combatere a violenței la locul de muncă. De aseme­nea, sunt în vigoare și unele acte legislati­ve și hotărâri de Guvern în acest sens. Iar cât privește ministerul, acesta este gata să conlucreze cu OIM și cu partenerii sociali în adoptarea standardelor internaționale privind combaterea violenței la locul de muncă.

Un studiu al OIM a evidențiat grupuri de persoane expuse unui risc deosebit de mare de a se confrunta cu violență la locul de muncă: copii exploatați prin muncă, femei supuse la muncă forțată și obligatorie, îngrijitoare imigrante, gos­podine casnice, angajate din serviciile de asistență medicală.