Perspective constructive când nu ai primit jobul ideal

  • 13 iul. 2021, 10:13
  • 2 853

Niciun loc de muncă nu este ideal, dar ceea ce contează este că beneficiile și satisfacția să fie superioare aspectelor mai puțin plăcute, care pot să nu fie legate direct de activitatea profesională, cât de aspecte practice colaterale, de exemplu amplasarea sediului raportat la locuință. Ce facem atunci când jobul prezent nu este cel pe care ni-l doream sau când satisfacția profesională este limitată? Iată câteva aspecte de luat în considerare.

Înțelege ce nu merge bine

Înainte de a lua orice fel de măsură, este important să înțelegi de ce ai acceptat actualul job. Printre cele mai frecvente motive pentru care o persoană acceptă un post care nu i se potrivește se numără necesitățile financiare, disponibilitatea sau lipsa de calificare pentru postul țintit. Odată ce ai înțeles ce te motivează să vii în fiecare zi la serviciu, va fi mai ușor să capeți o perspectiva mai constructivă.

Profită de experiență

Chiar dacă nu ai obținut încă jobul visat, nu înseamnă că nu poți câștiga de pe urma experienței din actuală poziție. Profită de tot ce poți învăța și de experiență pe care o poți acumula la actualul loc de muncă și fii recunoscător pentru oportunitatea de a învăța. Observă-i pe cei mai buni angajați și învață tot ce poți de la ei, încercând să-ți dezvolți acele abilități care te-ar recomanda pentru postul la care visezi.

Asigură-te că ai resurse finaciare pentru o schimbare profesională

Lipsa de satisfacție poate fi ceva temporar. După ce te obișnuiești cu ce ai de făcut, te poți regăsi în situația de a fi relativ mulțumit de viață ta profesională, ceea ce este, desigur, un lucru bun. Pe de altă parte, poate fi și o chestiune de intrare în rutină și de renunțare la aspirații mai provocatoare. Așadar, impune-ți un termen limită până la care să rămâi la actualul loc de muncă. Între timp, te poți pregăti mai temeinic pentru jobul la care țintești.

O direcție bună în care ai putea merge este reconversia profesională. Doar că această varianta te poate costa destul de mult. Cursurile pentru joburile căutate în piață pot fi destul de costisitoare. Dacă nu ai rezerve financiare suficiente pentru a susține un astfel de efort, un împrumut ar putea fi o idee bună. Doar și în acest caz, trebuie să știi exact ce implică și care sunt costurile finale dacă decizi să apelezi la credite online. Dincolo de faptul că se fac foarte ușor, ai la îndemână toate informațiile necesare. Și, în definitiv, banii cheltuiți pentru dezvoltarea ta profesională reprezintă cea mai bună investiție.  

Nu te limita singur

Uneori o persoană poate deveni atât de orbită de un obiectiv prestabilit, încât nu vede ce se întâmplă chiar în fața ei. Doar pentru că nu ai postul în care ai crezut că vei fi potrivit, nu înseamnă că actualul loc de muncă nu poate fi interesant. Uneori lipsa de satisfacție vine din discrepanța dintre ce ne-am imaginat și realitate. Dacă rămâi ancorat în prezent, este posibil să descoperi că jobul pe care l-ai obținut ți se potrivește mănușă. Că să evoluezi profesional, este important să descoperi lucruri noi despre tine, mai ales dacă ești la început de carieră.

Fă-ți contacte noi

Orice loc de muncă deschide oportunități de colaborare și noi orizonturi de dezvoltare. Chiar dacă aspiri la un alt loc de muncă, asta nu înseamnă că nu poți profită de oportunitățile pe care ți le oferă actualul. Este posibil că prin intermediul actualului post să construiești legături utile cu oamenii, care să te ajute pe viitor în carieră, oriunde ar continuă ea.

Fii profesionist

Doar pentru că nu ești la locul de muncă la care aspiri, nu înseamnă că nu trebuie să te implici sau să dai ce ai mai bun. Munca ta te caracterizează pe tine, felul în care lucrezi și te dedici activităților tale profesionale definește etica ta profesională, nu jobul pe care îl faci. Așadar, fii un profesionist desăvârșit indiferent de situație.

În viață profesională, sunt puține șanse să ajungi în postul ideal din prima și, cel mai probabil, va trebui să treci și prin câteva joburi care nu sunt idealul tău. Important este să păstrezi o atitudine constructivă, să profiți de experiență acumulată și să te pregătești pentru următorul pas din carieră.