Soluţionarea conflictului colectiv de muncă. Stabilirea timpului de muncă parţial

  • 24 mai 2019, 15:33
  • 964

Soluţionarea conflictului colectiv de muncă

Care este durata maximă a procedurii de conciliere intre părțile unui conflict colectiv de muncă și termenul pentru depunerea cererii de soluționare a acestuia de instanța de judecată?
Mihail Rusu, Chișinău 

Procedura de conciliere se desfășoară între părțile conflictului co­lectiv de muncă, în cadrul unei comisii de conciliere, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data constituirii comisiei. Potrivit art. 359 din Codul muncii, în redacția Legii nr. 123 din 12.07.2018, acest termen poate fi prelungit, doar o singură dată, prin acordul scris al membrilor comisiei. Referitor la soluționarea conflictelor colective de muncă în instanța de judecată, art. 360 din Codul muncii dispune că, în situația în care părțile conflictului nu au ajuns la o înțelegere sau nu sunt de acord cu decizia comisiei de conciliere, fiecare dintre ele, în termen de 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de con­ciliere a conflictului colectiv de muncă de către comisia de conciliere sau, după caz, de la data adoptării deciziei sau de la data informării de către comisia de conciliere în conformitate cu art. 359 alin. (8) și (9) din Codul muncii, este în drept să depună o cerere de soluționare a conflictului în instanța de judecată.

Stabilirea timpului de muncă parţial

Din motive familiale, am solicitat angajatorului să-mi stabi­lească un regim săptămânal de muncă cu două zile de lucru (luni și marți). El a refuzat pe motiv că nu ar dispune de un asemenea drept. Nu sunt sigură că angajatorul are dreptate. Ce spune legea?
Victoria Magaleas, Chișinău

Reglementările legale ale regimului de muncă au două aspecte. Primul are un caracter permisibil, adică permite angajatorului de a lua anumite decizii la solicitarea salariatului, dar nu-l obligă, al doilea constituie anumite obligații pentru angajator.

Astfel, art. 97 din Codul muncii stabilește că angajatorul poate (dar nu este obligat) să angajeze salariați cu ziua sau săptămâna de muncă parțială (pe fracțiune de normă). Durata concretă a timpului de muncă parțial se consemnează în contractul individual de muncă, în confor­mitate cu prevederile art. 49 alin. (1) lit. l) din Codul muncii. Altfel spus, durata concretă a zilei sau săptămânii de muncă parțială (pe fracțiune de normă) a salariatului se negociază liber de către părți. Timpul de muncă parțial poate fi stabilit și după încheierea contractului individu­al de muncă, cu acordul ambelor părți ale acestuia. Același articol din Codul muncii dispune că, la cererea femeii gravide, a salariatului care are copii în vârstă de până la 10 ani sau copii cu dizabilități (inclusiv aflați sub tutela sa) ori a salariatului care îngrijește un membru al fa­miliei bolnav, în conformitate cu certificatul medical, angajatorul este obligat să le stabilească ziua sau săptămâna de muncă parțială.