Îți dorești un job remote? Iată ce ar trebui să știi!

  • 19 feb. 2021, 10:33
  • 1 673
  • 5

Joburile de acasă câștigă tot mai mult teren, iar dacă simți că te-ai potrivi unui asemenea loc de muncă cu siguranță este unul dintre lucrurile pe care merită să le încerci fără ezitare. Munca la domiciliu a devenit extrem de populară într-un context forțat, generat de apariția pandemiei de coronavirus, însă pare să prindă rădăcini pentru că foarte multe persoane sunt dornice să-și desfășoare activitatea din confortul casei. Lucrul remote oferă flexibilitatea programului, dar și un bun echilibru job-viață personală. Totuși, munca de acasă vine la pachet atât cu beneficii cât și cu dezavantaje, așa că totul depinde de perspectiva ta asupra acestui stil de a lucra. Iată ce trebuie să știi dacă îți dorești un serviciu la distanță:

TEHNOLOGIA ESTE OBLIGATORIE

Dacă visezi să stai confortabil la biroul tău și să parcurgi distanța de la dormitor la job în doar câțiva pași, ai nevoie de tehnologie. În cazul în care nu prea ai avut de-a face cu partea IT până în prezent, află că de acasă devii 100% dependentă de software. Practic, fără acces la internet ești blocată și nu poți să te conectezi cu echipa, angajatorul sau clienții tăi. Chiar dacă ai posibilitatea ca, la un job remote, să lucrezi de oriunde îți face plăcere, totul ține de o conexiune puternică la internet și utilizarea programelor adecvate.

FIECARE MOMENT DE MUNCĂ REPREZINTĂ ALEGEREA TA

You have to find your own motivation, girl! Persoanele care lucrează la distanță nu au colegi, manageri sau superiori care să le traseze sarcini ori să le supravegheze constant activitatea. În acest fel, s-ar putea să simți că progresul tău este prea lent sau mai puțin semnificativ, iar pe termen lung acest lucru poate fi demotivant. Munca la domiciliu înseamnă să te organizezi singură pentru a duce sarcinile la bun sfârșit, să lucrezi fără a solicita ajutorul celor din jur, să-ți stabilești priorități și să fii cât mai eficientă cu task-urile pe care trebuie să le îndeplinești. Dacă adori interacțiunea cu colegii și preferi un alt mod de lucru, s-ar putea ca jobul remote să nu fie pentru tine.

ESTE IMPORTANT SĂ-ȚI PROMOVEZI REUȘITELE

În cazul în care lucrezi într-o echipă și faci ceva cu adevărat incredibil pentru companie, dar nimeni nu știe despre asta, atunci nu ți-ai făcut treaba bine. Cu siguranță știi ce conține fișa postului și care sunt responsabilitățile tale, dar nu înseamnă că trebuie să te limitezi doar la ceea ce este scris într-un astfel de document. Încearcă să aduci vizibilitate muncii pe care o prestezi, să te promovezi într-un mod clar și eficient sau să-ți susții ideile ca să te poți transforma într-un element cheie în cadrul societății. O resursă valoroasă se poate afla în același birou sau în cealaltă parte a globului, însă pentru a atinge acest statut trebuie să muncești mult mai mult de acasă decât la un job normal.

TREBUIE SĂ ȘTII SĂ COMUNICI

Se spune că munca la domiciliu este perfectă pentru persoanele introvertite. Totuși, aceasta îți solicită abilități de comunicare foarte dezvoltate. Sunt situații când trebuie să comunici eficient prin intermediul e-mailului, video conference sau diferite programe de chat online. Ai nevoie să împărtășești informațiii cu colegii tăi, cu clienții sau superiorii ori să rezolvi problemele de la distanță. Dacă te numeri printre oamenii care obișnuiesc să facă totul face to face și simți nevoia reală de interacțiune, îți va fi dificil să te acomodezi cu noua formă de comunicare.

ÎȚI VEI ASIGURA SINGURĂ TOATE RESURSELE NECESARE

La birou, angajatorul este cel responsabil cu amenajarea unui spațiu de lucru eficient, productiv și motivant. Acasă, toate aceste lucruri cad în sarcina ta. Indiferent de spațiul pe care îl ai, trebuie să pui la punct un mic birou de unde să-ți desfășori activitatea. Acest lucru poate fi îngreunat uneori de nevoile altor persoane din familie. De asemenea, toate costurile pe care le ai în timpul programului – internet, electricitate, căldură, apă, etc., îți revin în totalitate. Ba mai mult, trebuie să îți asiguri chiar și cafeaua de dimineață sau alte avantaje de care te-ai putea bucura la birou. Multe persoane ar putea considera că cheltuielile remote sunt mai mici, în timp ce altele pot duce dorul beneficiilor de la locul de muncă offline.

Dacă te tentează să încerci să lucrezi de acasă, atunci ar trebui să aplici pentru un job la distanță. Chiar dacă nu deții experiență în acest sens, ia-o ca pe o provocare și fă tot ceea ce poți ca să-ți depășești limitele. Munca la domiciliu nu este pentru oricine, însă nu poți ști dacă te caracterizează fără să fi depus un minim efort pentru a te adapta unui asemenea job.