Indemnizații pentru angajații structurilor de forță

  • 17 ian. 2019, 16:27
  • 2 035
  • 2

Începând cu 1 ianuarie 2019, casele teritoriale de asigurări sociale stabilesc angajaților cu statut special sau militar mai multe tipuri de prestații de asigurări sociale.

Este vorba despre angajații Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Serviciului de Informare și Securitate și Centrului Național Anticorupție, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale se menționează că este vorba despre indemnizația de maternitate, inclusiv pentru soția aflată la întreținerea persoanelor asigurate din structurile de forță, precum și despre indemnizația paternală și ajutorul de deces. De asemenea, este vorba și despre indemnizații adresate familiilor cu copii. Printre acestea se numără indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani și indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină.

Solicitanții de indemnizație de maternitate sau de indemnizație paternală pot depune cererea pentru stabilirea indemnizației respective la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu sau reședință ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază.

Solicitanții de indemnizații adresate familiilor cu copii pot depune cererile la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu sau, în cazul în care a fost stabilită indemnizația de maternitate, la casa teritorială care a stabilit indemnizația de maternitate.

Potrivit legislației, indemnizațiile stabilite până pe 1 ianuarie curent, vor fi achitate în continuare din bugetul de stat la locul de serviciu al militarilor care îndeplinesc serviciul prin contract, al persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și ale sistemului penitenciar, al ofițerilor de protecție și colaboratorilor organelor securității statului și CNA.

Totodată, solicitanții pot utiliza și serviciul electronic „e-Cerere. Indemnizații Familiilor cu Copii” disponibil pe portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau pe pagina web a CNAS, pentru depunerea cererii în mod electronic de acasă în regim online 24 din 24 de ore. Acest lucru poate fi făcut pentru indemnizația unică la nașterea copilului; indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani; indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani și pentru indemnizația paternală.

Conform datelor CNAS, în anul 2018, familiile cu copii prin utilizarea Serviciului electronic „e-Cerere. Indemnizații familiilor cu copii” au depus 6 917 cereri pentru stabilirea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii și indemnizații paternale.