În hăul egalității de gen. 257 de ani pentru umanitate și 12 trepte pentru Moldova

  • 27 ian. 2020, 10:44
  • 607

Republica Moldova se situează pe locul 23 din 153 de țări la capitolul egalitate de gen. Cel puțin asta arată ultimul raport „Global Gender Gap” realizat de Forumul Economic Mondial. Cât e vorba despre egalitate de gen, țara noastră stă bine la capitolul sănătate și oportunități economice, în schimb mai prost la implicarea femeilor în politică. 

Potrivit raportului, umanitatea va avea nevoie de 257 de ani pentru a depăși inegalitatea de gen în economie. În pofida reducerii decalajului din ultimii ani, tendința spre paritate a încetinit la scară globală: anul trecut, autorii raportului prognozau că obținerea unei egalități depline în domeniul economiei va fi posibilă peste 202 ani.

PE LUNG

Raportul a fost prezentat în ultima zi a Forumului Mondial de la Davos, Elveția.

Forumul efectuează observări în acest domeniu, anual, timp de 14 ani. Experții au luat în considerare și situația privind egalitatea de gen în politică, economie, sistemul de învățământ și în problema accesului la servicii medicale (în ultimele două categorii, se remarcă cea mai mare apropiere de paritate).

Potrivit raportului, în prezent, 45% dintre femeile în vârstă de muncă nu au acces la piața mondială a muncii. Procentul bărbaților în aceleași condiții este de două ori mai mic (22%). Salariul femeilor care lucrează este mai mic cu 60% decât cel al bărbaților care lucrează în funcții similare. Până acum, în 72 de țări ale lumii, femeilor le este interzis să deschidă conturi bancare sau să primească împrumuturi.

Reprezentare politică: femei sunt foarte puține

Dintre cele patru domenii analizate în raport, cea mai importantă discrepanță de gen se  observă în politică. Autorii raportului consideră că vom vedea un număr egal de bărbați și femei politică doar peste 95 de ani. În 85 din cele 153 de țări reprezentate în raport, femeile niciodată nu au ocupat funcția prim-ministră.

Experții, în același timp, notează convergența oportunităților între ambele sexe în ceea ce privește extinderea drepturilor politice; progresul în acest domeniu, spun ei, este cel mai evident din 2006. Începând cu anul trecut, decalajul a fost redus cu aproape 2%.

Pionieri ai egalității

Diferența de gen variază foarte mult în funcție de regiune. Dacă în Europa de Vest vor dura 54 de ani pentru a depăși această discrepanță, atunci în America de Nord vor dura 151 de ani.

Europa de Est se poate caracteriza prin două aspecte pozitive. Primul – prezența destul de înaltă a femeilor în funcții de conducere. În cinci state: Belarus, Letonia, Georgia, Polonia și Federația Rusă 40 la sută din aceste funcții sunt deținute de femei. Iar în alte zece stat prezența femeilor constituie 35 la sută. Al doilea aspect: dat fiind faptul că femeile sunt cele mai mai mult angajate în câmpul muncii,  diferența dintre veniturile acestora și cea a bărbaților nu este atât de mare- Slovenia – 80,9%, Lituania – 76,3%, Moldova – 74,9%.

Pentru al unsprezecelea an consecutiv, Islanda a condus lista țărilor apropiate de egalitatea de gen, urmată de Norvegia și Finlanda. La celălalt capăt al scării se află Yemen, țara cu cea mai grea situație în ceea ce privește egalitatea de gen. Pe locul doi de la capăt – Irak, în al treilea – Pakistan.

Republica Moldova, pe locul 23 la capitolul egalitate de gen

Potrivit raportului Forumului Economic Mondial, țara noastră se află pe loc 23 din 153 de state la capitolul egalitate de gen. Astfel, Republica Moldova a urcat 12 poziții în raport cu anul 2018, dar a scăzut șase poziții în raport cu anul 2006.

Potrivit studiului, înaintea noastră se află țări cum ar fi Germani, Canada, Albania, Elveția și Franța. Greu de crezut, dar potrivit cercetării, Moldova a depășit state cum ar fi Estonia, Belgia sau Austria. România se află pe locul 55, Ucraina – pe locul 59, iar Rusia – pe pe locul 81.

Cel mai bine Republica Moldova stă la capitolul sănătate. Aici țara noastră se clasează pe locul 1, iar pe locul doi se află la capitolul participare și oportunități economice. În schimb în ceea ce ține de accesul la educaţie, Republica Moldova ocupă poziţia poziția 37, iar implicarea femeilor în politică – locul 50.