De câți bani are nevoie NASA pentru a trimite un om pe Lună

  • 15 mai 2019, 16:00
  • 558

Cei de la NASA plănuiesc să trimită din nou oameni pe Lună în 2024, dar se pare că mai au nevoie de 1,6 miliarde de dolari pentru a realiza acest lucru.

Această sumă vine ca acompaniament pentru cea de 21 de miliarde de dolari pe care administrația Trump a cerut-o Congresului în luna martie. Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a explicat că amendamentul de buget este un avans a costurilor care urmează în următorii ani pentru a finanța programul. „În anii care vin, vom avea nevoie de fonduri adiționale”, a zis Bridenstine.

Două surse familiare cu politicile interne NASA au spus că agenția ar putea avea nevoie de 6-8 miliarde de dolari pe an pentru a putea pregăti misiunea lunară din 2024, deși Bridenstine a spus că nu va fi nevoie de atât de mult. Aceste fonduri vor fi necesare pentru a construi un lander lunar, pentru a pregăti racheta Space Launch System astfel încât să poată realiza trei lansări până în 2024 și pentru a construi costume spațiale noi.

Scopul final este ca în 2024 racheta Space Launch System să transporte doi astronauți pe Lună. „E nevoie de tot ce are America de oferit”, a zis Bridenstine. Cu toate astea, unii oficiali din domeniul aerospațial se tem că această abordare nu este cea mai bună, din moment ce nu a atras prea mult sprijin din partea Congresului.

„Mă tem că fără o achiziție potrivită din partea congresului, acest amendament de buget este, în cel mai bun caz, o pierdere masivă de timp și, în cel mai rău caz, impune niște cronologii politice riscante care ar putea să aducă un regres de câțiva ani pentru NASA”, a explicat fostul angajat de la Casa Albă din vremea administrației Obama, Phil Larson, care se ocupa cu politicile spațiale. „Ceea ce este necesar în schimb sunt modalități mai inovative de a realiza afaceri cu cele peste 20 de miliarde de dolari primite de NASA din banii plătitorilor de taxe în fiecare an”.